Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.22. 22:47 mijemaja

Retro paradicsomleves paradicsompüréből betűtésztával keresztapátok kedvére

Címkék: leves hagyma paprika zeller paradicsompüré leveszöldség #összes zöldséglevesek

 

Menzai levesünk volt ez a leves, valami lehetetlen lisztes sűrű, tésztával telinyomott étek, s még így is lehetett szeretni.

Hasonlót, - remélem ízesebbet!- a következőképpen készítek direkt a menzás keresztapátok kedvére.

 

Hozzávalók:

-          vagy 1,-.1,5  literre felhígított nagy doboz paradicsompüré vagy ugyanennyi paradicsomlé

-          egy fej vereshagyma

-          pár gerezd paprikacsuma, vagy 1-2 húsos paprika

-          én egy gerezdke fokhagymát is hozzányomtam keresztapátok ízlésére

-          egy fél zellergumó

-          egy csokor zellerzöld

-          ha van leveszöldség bármi, abból egy pár kocka

 

 A paradicsomleveshez a paradicsompüré hígítása történhet vízzel vagy húslevessel, maradék zöldséglevessel. Fontos! Amikor vízzel hígítjátok, nagyon figyeljetek rá, könnyen „elázhat” a leves, vagyis elmegy az íze, vízízű vacak lesz.

Nem gond, ha sűrűbbre sikerül a leves, mert az hígítható még a végén, ám ha túl híg, azt már sűríteni se szabad, mert akkor meg olyan lisztes lesz, mint anno a menzán is volt…

 (Ha így elrontom, akkor én sűrített paradicsommal hígítom, legfeljebb a többlet levesből töltött paprikát, paradicsomos káposztát készítek, vagy egyszerűen húst sütök benne – valami hihetetlenül finom lesz a benne sült hús!!! csirkemell, disznókaraj, pulyka, marhahús egyaránt.)

  

 

Első lépés a kész paradicsomlé ízesebbé tétele hagymás rántással, fokhagymás rántással, vagy sima rántással, amint a képen is készítem, és a hagymát egészben teszem hozzá. (Ekkor a végén kidobom a kész levesből a főtt hagymafejet.)

 

A rántásba beleraktam a paprikaféléket, a zöldségeket, különösképpen a zellerdarabokat.

Átforgatom, fűszerezem sóval és borssal, aztán felöntöm a hígított paradicsomlével.

A berántott, zöldséges, fűszeres paradicsomlevet összeforralom, főzöm kis lángon vagy 10 percig, aztán leszűröm. Hagymafej, zöldségdarabok kikerülnek belőle, a belefőtt zöldfűszerekkel együtt.

 

Ekkor jöhet bele a levesbetét, és tálalhatjuk, szórhatjuk ezzel-azzal: zöldfűszerekkel (petrezselyemzöldjével, zellerzölddel), pirított kenyérkockákkal, paprikapehellyel, frissen rádarált borssal, stb.

 

Nem érdemes belefőzni a levesbetétet, csak elázik, érdemes akkor beleadni az aljára, amikor tálaljuk.

 

Ezért is mondtam nektek, hogy ez „retro paradicsomleves”, de csak a betűtészta miatt, a leves Édes féle mívességgel készült, cseppet sem menzai ízű…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr984467407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása