A saláta hozzávalóinak a nagyja sonkával, rucolával és plusz főtt tojással díszítve tálaltam itt éppen
- kovászos (vagy sós vizes, netán ecetes, de a legjobb a kovászos) uborka felvágva
- ½ citrom levével meglocsolt almakockák,
- a citrom facsarás előtt lereszelt héja is jöhet (ezt a reszelést néha elfelejtem, s akkor kimarad nem gond)
- retek felaprítva
-
- sajtkockák, ha lehet többféle, nálam a minimum a karaván füstölt sajt és a trappista, de lehet bármi, ami csak van itthon, ha nagyon maradék, azaz kemény, akkor megreszelem, úgy is jó a salátába, ha penészes, simán levágom nagyon vékonyan róla a penészt, attól a sajtnak kutyabaja sincs.
- aprítok hagymát is, amennyire finomra csak van türelmem
-
Az öntete:
- só, bors,
- citromlé (annak a fele az almán van már!)
- majonéz
- pici porcukor, az se gond, ha fahéjas
-
- nem kell hozzá külön olívaolaj, én csak próbálkozok mindenbe belerakni, amiről tudom, hogy nyersen megesszük, emiatt a salátákba általában 2-3 ek olívát szinte mindig beleteszek. Nem azért, mert hiányzik, hanem mert gazdagítja, és észre sem veszitek, hogy megettetek egy ek olajat csak így, nyersen…
Összeállítom:
- minden hozzávalót tálba teszek
- az öntetet összekeverem, ráöntöm, az egészet elkeverem. Szeretem, ha a majonézes öntet bőséges, nem száraz a saláta.
Szeretem extrákkal tálalni:
- zöldsaláta-ágyon (ahogyan a képeken is látjátok, fejes saláta, tölgysaláta alá)
- zöldsalátával, fűszernövényekkel tálalni, pl. ruccola-levelekkel, snidlinggel, petrezselyemzölddel,
- hozzáadni tápláló finomságokat: sonkacsíkokat, fokhagymás pirítós kockát
- díszítésül a főtt tojás cikkekben vagy nagylyukú reszelőn ráreszelve a tetejére
Előkészítem, összeállítom a saláta hozzávalóit: