Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.25. 21:09 mijemaja

Kelt gombóc a felvidéki örökségem

Címkék: tojás köret kelt gombóc élesztő liszt édestől aszódról #összes tésztaköret

Mi szeretjük, keresztapátok igen szereti, apátok nincs oda a gombócokért, pedig igazi őshonos tót ételek lehetnek. Amikor megtudtam, hogy egykori őseink „Garcz” néven jöttek el a Felvidékről a Podmaniczky családdal Aszódra a többi felvidéki evangélikus földművessel együtt.

Akkor hozták magukkal a felvidéki ételeket, a krumplit és a kelt gombócot is.


Hozzávalók:

-          ½ kg liszt,

-          1 dkg élesztő

-          Egy tojás

-          Kevés só, csipet cukor

 

Elkészítés

 

Elkészítem a kovászt: megfuttatom az élesztőt kevés langyos, kicsit cukros tejben (a cukor kell az élesztőgombáknak étekül).

Összekeverem egy kevés liszttel, és hagyom az élesztőgombákat dolgozni.

 

Előkészítem a lisztet, beleszitálom a sütőport.

Tálba ütök egy tojást, és elkeverem.

Ha van maradék krumplipüré, esetleg főtt krumpli, akkor azt is belekeverem, jót tesz a kis krumpli a gombócnak.

 

Ehhez hozzáöntöm a kovászt, sózom és összedolgozom kevés langyos szódavízzel. Elég lapos evőkanalanként adni, nehogy túl ragacsos legyen.

Lehet 1-2 ek tejföllel is lazítani!

Az összegyúrt tésztát betakarom konyharuhával és hagyom fél órát pihenni.

Akkor nedves kézzel kicsi gombócokat formálok.

Felforralok bő sós vizet, és kifőzöm őket lassú gyöngyözéssel, lefedve kb. 25 percig.

Nem szabad sokat belerakni (a fotón túl sok van!), mert a gombócok nagyon nem szeretnek szorongani.

Leszűröm, és tálba teszem egy kis olajjal elkeverve.

 

Ha nagyobb gombócokat készítek, akkor az knédlinek minősül, kelt knédlinek.

 

Mindkettő (a gombóc vagy a knédli) finom szaftos húsok mellé.

Mindkettő (a gombóc vagy a knédli) finom szaftos húsok mellé. Kicsi gombócot főzelékbe (babfőzelékbe) képosztás ételekben is szokás volt tenni – igencsak laktatott!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr924473582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása