Finom, különleges, és a házinál legalább tudjuk, mi került a tányérunkba.
A képen vadas marhanyelv kísérő körete, de bármilyen szaftos húshoz illik – vadhúsokhoz pedig szinte kihagyhatatlan!!
Alaptésztája a krumplis tésztaalap:
- Fél kilónyi krumplihoz 30-35 dkg liszt
- Egy tojás, 1-2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő, hozzá másfél dl tej
- Egy diónyi zsiradék
- 1 ek rum
A sós vízben héjában megfőzött krumplit meghámozom, krumplinyomón áttöröm.
Kihűlve hozzáadom a tojásokat, sózom, borsozom, összedolgozom a diónyi zsiradékkal (vaj, zsír, ráma, vagy egy szűk dl olívaolaj).
Közben megfuttatom a langyos tejben az élesztőt, és azt is hozzákeverem.
Marokkal adom hozzá a lisztet, szép lassan összedolgozom.
Akkor jó, ha elválik a kéztől a tészta.
Vajlingban, letakarva egy órát kelesztem.
Forró olajba egy evőkanállal beleszaggatom a sós fánkocskákat.
Káposztás burgonyafánk
Ha van párolt káposztám, beledolgozhatok pár kanállal. – pikáns ízű káposztás-krumplis fánkot kapok!!
Töpörtyűs burgonyafánk
Tyű, finom így töpörtyű-sen!!
A libatöpörtyűt megdarálom. Ebből a pépből adok egy-két ek-nyit a burgonyafánk masszájához zsiradékként.
Jól eldolgozom, és ugyanúgy készítem, mint a normál krumplis fánkot.
Az ilyen krumolisfánk szaftos húsokhoz, vadakhoz az egyik legjobb köret!