Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.25. 21:03 mijemaja

Zsemlegombóc készítése két változatban

Címkék: tej tojás köret fokhagyma gombóc zsemlegombóc liszt zsemle petrezselyemzöld #összes judithkától tésztaköret

A zsemlegombócot szeretem én, a Laci, és egyre jobban ti is, kedves lányaim, így aztán egyre gyakrabban készítek is belőle.

Bármilyen szaftos húshoz illik – persze vadashoz, vadakhoz elsőrangú köreti.

 

 

Zsemlegombóc készítése Judithka szerint

 

Zsemlekockák aprításával kezdődik, ahogy minden hosszú utazás is egy lépéssel kezdődik.

 

Felkockázom, minél kisebbekre a zsemléket.

Tepsibe teszem őket, kevés fokhagymás olajjal leöntöm és megpirítom a sütőben.

 

 

A megpirult zsemlekockákat leöntöm annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. Várok, hogy a zsemlekockák jól megszívják magukat.

 

Hozzáadok zsemlénként egy tojást, petrezselyemzöldet összeaprítva, sózom, borsozom ízlés szerint, és belekeverek annyi lisztet, amennyit a tejes massza felvesz.

Judithka nem tesz bele grízt, de Édes is, Ancsi néni is szokott egy evőkanálnyit beletenni, könnyebb lesz tőle a gombóc!

 

Fél óra pihentetés után, vizes kézzel gombócokat formálok a masszából, és a lobogó sós vízben kifőzöm őket.

 

Egy tálba szedem ki a víz tetejére feljött, és ott még kb. 5 percig forralgatott gombócokat. (Egy tányérom, kicsit levágva ellenőrzöm, jók-e.)

 

Kevés olajban elkeverem, hogy ne ragadjanak – és már csak tálalni kell.

Hűtőben napokig eláll!

Le is fagyasztható – úgy hónapok múlva is elővehető.

 

A levéből levesek készíthetőek, pl. suhintott leves, kaszás leves.

 

Másik elkészítési mód: palacsintatésztás.

 

A zsemlekocka előkészítése ugyanaz.

Készítek egy sűrű palacsintatésztát (negyedkilónyi liszt, 2-3tojás, tej és/vagy szódavíz), belekeverem a zsemlekockákat és a petrezselyemzöldet. Sózom, borsozom.

Adok neki fél órát, és lisztes búzadarával beállítom a megfelelő sűrűséget.

Gombócokat formálok és kifőzöm őket.

A tálat és a szűrőt előkészítem, a tálba öntök egy kis olajat, arra szedem a leszűrt gombócokat. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr384473565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása