A zsemlegombócot szeretem én, a Laci, és egyre jobban ti is, kedves lányaim, így aztán egyre gyakrabban készítek is belőle.
Bármilyen szaftos húshoz illik – persze vadashoz, vadakhoz elsőrangú köreti.
Zsemlegombóc készítése Judithka szerint
Felkockázom, minél kisebbekre a zsemléket.
Tepsibe teszem őket, kevés fokhagymás olajjal leöntöm és megpirítom a sütőben.
A megpirult zsemlekockákat leöntöm annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. Várok, hogy a zsemlekockák jól megszívják magukat.
Hozzáadok zsemlénként egy tojást, petrezselyemzöldet összeaprítva, sózom, borsozom ízlés szerint, és belekeverek annyi lisztet, amennyit a tejes massza felvesz.
Fél óra pihentetés után, vizes kézzel gombócokat formálok a masszából, és a lobogó sós vízben kifőzöm őket.
Kevés olajban elkeverem, hogy ne ragadjanak – és már csak tálalni kell.
Hűtőben napokig eláll!
Le is fagyasztható – úgy hónapok múlva is elővehető.
A levéből levesek készíthetőek, pl. suhintott leves, kaszás leves.
Másik elkészítési mód: palacsintatésztás.
A zsemlekocka előkészítése ugyanaz.
Készítek egy sűrű palacsintatésztát (negyedkilónyi liszt, 2-3tojás, tej és/vagy szódavíz), belekeverem a zsemlekockákat és a petrezselyemzöldet. Sózom, borsozom.
Gombócokat formálok és kifőzöm őket.
A tálat és a szűrőt előkészítem, a tálba öntök egy kis olajat, arra szedem a leszűrt gombócokat.