Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.04. 20:36 mijemaja

Grúz sültpaprika saláta avagy mzhave bulgaruli tsitsaka frissen vagy télire eltéve

Címkék: saláta fokhagyma koriander befőzés előétel savanyúság #összes grúziából kápiapaprika

Ez a saláta olyan, mint a balkáni sült paprika saláta és FINOM!  (Horváthonban, Boszniában, Romániában, Albániában, Bulgáriában…. Stb., mindenütt ettem ilyet, vagy ehhez hasonlót, de a különbség nem jelentősebb, mint két család eltérő pörköltje közt):

-          éppúgy húsos piros paprika kell hozzá

-          éppúgy megsütik egyben, magostul,

-          éppúgy ecetes olajban marinálják

A grúz annyiban volt másabb, hogy nagyon-nagyon sok fokhagymát és zöldfűszert, többek között koriandert használt hozzá. (De azt már meséltem, szokatlanul sok náluk a zöld az asztalukon, tányérszám van kint a sok fűszernövény, és ehettünk az ételhez belőlük. Kis aszódi lány csodaországban – nagyon élveztem ezt a régesrégi utazást! Talán azért maradt meg ennyire bennem, mert a volt szocialista országok közül se voltam még mindben, és ez valami abszolút egzotikus volt a számomra.)

 

Visszatérve a grúz sültpaprika salátára: elkészítem a sült paprikát, ahogyan a balkáni salátához szoktam:

-          megsütöm a grillen vagy a sütőben, amíg a bőre megfeketedik.

-          Utána lehúzom ügyesen a bőr hártyáját, amíg meleg (addig jön le könnyen – melegen szó-szó örömmel, hidegen körömmel, hogy a mosogatási javaslatot ideaplikáljam, figyelitek? Ez intertextúra volt!)

-          A paprikákat ezután hosszában csíkokra vágom, magházát kidobom.

 

Ezután jött a marinád, másutt simán ecetes-olajos, vagy citromleves olajos.

A grúzok az ecet és olaj 1:1 arányú keverékét használják a marinád alapjaként (ha lehet borecet, s azon belül is a piros paprikához vörös borecet illik, s az olaj is nemes legyen, olíva, kukorica, dióolaj az igazi).

Paprikánként 2-3 gerezd fokhagymát összeaprítok, nyomok, darálok, zúzok, szóval péppé alakítom, adok hozzá bőven összevágott koriander zöldet, petrezselyemzöldet egy –egy nagy csokorral, beletehetek egy-két ágacska egyebet is (borsikafű ágacskákat, zellerlevelet stb.).

 

Ezt a fűszerpépet forralom fel az ecetes olajban.

Hozzáadom a paprikacsíkokat és 5-10 percig kevergetve összeforralom.

Fűszerezem: borssal, pici sóval, cayanne borssal (az ottani paprika neve: tsitseli tsitsaka), ha a sült paprika nem csípős, és mi erősebben szeretnénk.

Pucolok jó pár fokhagymát is többletként, és azt is az edénybe teszem. (Ha a marinádba kerül, csak jobb lesz tőle a paprika, miközben a fokhagyma gerezdek is beérnek és apátok nagyon szereti a savanykás, érlelt fokhagymákat.)

Tudjátok, a fokhagymából nem lehet eleget enni, annyira jó hatású az emésztőrendszerünkre, antibakteriális hatású, és ráadásul sok-sok földenergiát (nyomelemeket, vitaminokat) ad nekünk.

 

Végül a paprikát hagyom lefedve a saját levében kihűlni.

Ha megesszük pár héten belül, akkor így teszem zárható edényben a hűtőbe. Már másnap finom!!!!!!

 

Ha tartósítom, akkor másnap még egyszer felforralom, az előkészített steril üvegbe beleteszem, fogalmam sincs, tesznek-e rá 1 ek olajat a grúzok, de én biztos ami biztos alapon teszek, lezárom az üveget, meleg dunsztba teszem, és ott hagyom kihűlni.  

A legutolsó képen négy hónappal később bontottam ki, és a kis kamrám elég meleg a nyáron – de nézzétek meg, még mindig finom, roppanós volt a paprika, s ízesek, ropogósak az ízesítő fokhagyma gerezdek.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr694485409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása