Szeretjük a feta sajtot, a görög napsütést idézi az ízével. Ám ha bontok egy dobozzal, nem fogy el, simán nem tarthatom, akkor jön az olívaolaj és máz ízesítők.
Eleve a legegyszerűbb fetasajt evés a következő:
- felkockázom a dobozból kivett sajtot
- meglocsolom az itthon lévő legfinomabb olívaolajammal
- borsot őrlök rá
- reszelhetek rá citromhéjat is, és ha apátok elé kerül, akár citromlevet is facsarok rá
- szárított vagy friss oregánót aprítok és rászórom
- olajbogyót is teszek köré, vagy vékonyra szelt fekete olajbogyókarikákkal megszórhatom
Ez csak az alap, mert kerülhet mellé:
- sós, ecetes vagy pirított gomba,
- paradicsom,
- aszalt paradicsom,
- húsos paprikák
- csípős chilifélék
- citromkarika, lime
még több zöldfűszer: petrezselyemzöld, korianderzöld, kakukkfű, majoránna, lestyán, tárkony és borsikafű, stb.
Ha üvegbe teszem érlelődni, akkor a feta és az előbbi ízesítők mellé kerülnek fűszerből:
- egész bors, (többszínű is!),
- borókabogyó,
- szegfűbors,
- koriander
- mustármag lehet a fetakockák társa,
- és olívaolajban fürdetem össze őket.
Olajbogyó az üvegbe is jöhet!!
Kapribogyó is jöhet - tudom, sokan idegenkednek tőle, de olyan finom pikáns, nyáron, ha láttok papsajtot, annak a temrése is belepucolható...
Lényeg: 1-2 nap érlelődés a hűtőben – és nagyon finom reggeli lesz belőlük! Tálalásnál itt a legjobb a balzsamecet, pár csepp, baézsamecetkrém, 1-2 csepp, csík - szebb és még finomabb lesz azzal a savanykás ízzel. Ne feledjétek, az olaszok, spanyolok simán esznek olívát egy tányérra löttyintve, balzsamecet cseppeket beleöntve, ropogós kenyérre, zsemlével feltunkolva...
Az ízesített feta jó pár hétig eláll a hűtőben (bár csak gomba nélkül, gombával pár nap múlva megetetem keresztapátokkal a maradékot…)
Brigi ízesített fetát vett a minap. Mondom neki, Te Brigi, mindig spórolsz, akkor mi a fenének veszel te elkészített fetasalátát, miért nem te csinálod, hiszen neked szakács az urad, nem?
Kiderült, még nem csináltak ilyet. Átbeszéltük, és Brigi egy-két hét múlva beszámolt a sikerektől.
Vettek fetát, de nem ám tehéntejből (sajna ilyen is kapható), hanem igazi görögöt.
Felbontotta, 3 kis üvegcséhez 3 részre osztva felkockázta.
1. oreganó, fekete bors, koriandermag, mustármag volt az egyik féle.
2. többféle paprika felkockázva ment az olajba, mellé egy kis fekete olajbogyókarika.
3. Diót törettem vele durvára, felöntötte olajjal, áztatta pár napig = hamis dióolajat állítottunk elő. Ebbe ment a feta, a darabos dió, s talán egy kis aszalt paradicsom.
A lényeg: annyiból kijött a 3 üveg, amennyibe egyetlen ízesített üvegecske került, s ez finomabb volt, tudták, mi van benne, igazi olívaolajat tettek bele, s a kisebbi gyerek, részt is vett az elkészítésben, sokkal nagyobb örömmel ette…
Tamás is készített már a tanácsomra gasztroajándékként ízesített fetát valamelyik barátnéjának. Azt tanácsoltam, hogy legyen bátor, tehet bele pl. citromkarikákat vékonyra vágva, zöld fűszert, frisset, ha lehet, piros valamit pl. pritamin paprika kockákat, - és gyönyörű lesz a kis üvegcse!!!!