Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.06. 19:40 mijemaja

Gombás őzraguleves

Címkék: leves gomba vadak tárkony leveszöldség #összes őzhús

Sose gondoljatok az őzikére, amint ott áll a párás reggeli réten, mert akkor elgyengültök, és nem akartok őzlevest enni, hanem gondoljatok a finom, ízes leves párolgó illatára, a tárkony és a gomba varázslatos harmóniájára…

Így fogom fel én is, mindig csak darabban veszem a húst, odateszem a vágódeszkára, és akkor ez egy feladat: egy darab hús, ami ott van a deszkán, és nagyon finom a levese.

 

Hozzávalók:

-      Fél kilónyi (vagy 20-30 dkg) őzhús, jó a lapocka, a szegy, vagy bármi nyesedék

-      Fontos, hogyha lehet, legyen csont is hozzá, (az egy kis paradicsompürével igen jó ízt ad!).

-      A többi a húslevesalap: egy fej vereshagyma, sárgarépa, fehér répa, jó egy kis zeller (én még kelleveleket is teszek bele, ha van idehaza), egy paradicsom (vagy 1 ek sűrített paradicsom), egy kis csípős zöldpaprika is elfér benne

-      Egy marék vegyes erdei gomba (lehet szárított is, az áztatólével együtt jöhet a levesbe!!!!)

-      Fűszerek: pár szem bors, 1-2 babérlevél, és persze só, a végén zöldfűszerként tárkony, korianderzöld vagy citromfű, kakukkfű

-      Pirításhoz egy ek zsír és a főzéshez egy darab szalonnabőr, vagy egy kis szalonna a zsírhoz. (Jó a füstölt íz hozzá, de jó a ragu nélküle is!)

-      A felöntéshez víz vagy egy kis vörösborral ízesített víz

-      A sűrítéshez 1 púpos ek liszt,

 

Előkészítése:

-      húst lehártyázom, felkockázom kisebb (kb. centi x centis kockákra)

-      A húskockákat és a csontokat bepácolom jóféle borecetes-borsos, borókás, hagymás páclébe, hogy jól kiázzon, bepácolódjon nekem.

-      a leveszöldségeket felkockázom ugyanúgy, mint a húst is

-      a hagymát nagyon, de nagyon apróra vágom.

 

Elkészítése:

 

·         Forrósítom a zsírt (kiskockákra vágott szalonnával együtt, ha teszek hozzá, de már mondtam nektek, azzal sokkal finomabb, tehát érdemes hozzávágni, ha van itthon szalonnánk!).

·         Hozzáadom a felaprózott hagymát, üvegesre pirítom, aztán jöhet mellé a hús is. (Ha van csontom, azt is pirítom, és akkor feltétlenül megszórom sűrített paradicsommal!!)

·         Odaszórom a leveszöldséget is kockákra vágva, az aprózott vagy egészben hagyott (ízlés szerint) paprikával, valamint a sűrített paradicsommal együtt. Nagyon jó, ha átpirítom őket (egészen más így az ízük a levesben!)

·         Közepes tűznél, időnként kevergetve pörkölöm vagy tíz percig (sose mérem, addig pörkölöm, amíg csak nem érzem, hogy kezd nehezedni az alja, és sose várom meg, hogy odaégjen).

·         Ilyen forrón szeretem megszórni a fűszerekkel: durvára tört pár szem borssal, félbetépett 1-2 babérlevéllel, és persze sózom is valamennyire.(Szoktam teatojásban is a levesbe tenni, de akkor felengedés után az ideje.

·         Ekkor meghintem egy púpos ek liszttel, azzal is pörkölöm még, kevergetve ám, had piruljon át a liszt, és jöhet a lé: víz, vörösboros víz, húsleves, vörösboros húsleves (ahogy tetszik), a gomba áztatóleve, ha szárított volt a gombám, és együtt legyen a lé annyi, amennyi jó leveshosszt eredményez (4 főre egy jó liternyi).

·         Ilyentájt adom hozzá a paradicsomot, ha igazit adok, a paparikacsumát, ha van a háznál. Lefedve, alacsony tűznél puhára párolom az egészet.

·         A legvégén egy kis tejjel fehérítem, zöldfűszerrel ízesítem. Tárkony, korianderzöld vagy citromfű, kakukkfű, zsálya (de akár frissen vágott zsázsa is jó lehet a kesernyés ízével!) illik hozzá.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr64490328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása