A bal oldali képet Judith készítette: így tálalta Balla sógor féle juhtúrós sztrapacskával és szalonnacsíkokkal az őzpörköltet. A jobb oldalin a kapott kóstolót tálaltam, juhtúrós-tejfölös-sajtos tésztát készítettem mellé köretnek. Apátok szerint nagyon illett hozzá, és dicsérte Judithka pörköltjét. Olyan illata volt, hogy ti is megkívántátok…
Ennyi dicséret után jöjjék a recept, amit leírtam Judithkáéknál.
Hozzávalók:
- jó pár csík szalonna
- két hagyma
- egy cső paprika
- kilónyi őzhús
- fűszerek: só, bors, őrölt pirospaprika, tárkony és morzsolt majoránna
- 10 dkg fagyasztott áfonya
- Egy kis doboz szárított erdei gomba
-
Elkészítése:
A szalonnacsíkokat Judith felvágja, és megpirítja, kisüti a zsírjukat, a megpirult szalonnát meg kiveszi, félreteszi a juhtúrós sztrapacska ízesítéséhez.
A zsírján két fej aprózott vereshagymát és egy apró kockára vágott paprikát megpirít.
Hozzáadja az őzikehús kockákat, és pörköli pár percig.
Fűszerezi sóval, borssal, pirospaprikával, tárkonnyal és még majoránnát is morzsol rá.
Annyi vízzel önti fel, ami éppen ellepi. Szinte puhára párolja.
Ekkor hozzászórja:
- a 10 dkg fagyasztott fekete áfonyát
- és beleteszi az egy doboz szárított erdei gombát.
Felönti másfél dl vörös borral, és puhára párolja.
Sűrű, rövid és ízes szaftja lesz!
Fontos! Ha el fogom készíteni, akkor a szárított erdei gombát beáztatom a párolás előtt, és az áztatólével öntöm fel a pörköltalapot párolni, szerintem így vélhetően még finomabb lesz.