Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.08. 23:09 mijemaja

Sült feta baconnal és kovászolt szőlőlevélben azaz grillezett tőtike

Címkék: reggeli sajt egytálétel kecskesajt bacon előétel feta hidegkonyha szárított sonka #összes meleg reggeli kovászolt szőlőlevél

Amikor a szilva kovászolásához szőlőlevelet használtam, arra jöttem rá, adok bele többet, had kovászolódjon a konyhámba szőlőlevél is, jó lesz  tőtikének, biztosan jobb, mint leforrázva, akár sós, akár ecetes vízzel forrázom.

A tőtikék apátok szerint a kovászolt levéllel voltak a legfinomabbak.

Keresztapátok szerint meg a kecskesajtos vegetáriánus töltelékkel voltak a legjobbak, jó sok kaporral.

 

Arra gondoltam, készíteni kellene a maradék levélből – hűtőben tartottam, üvegben, kovászolt lében – és egy hónap múlva még teljesen jó volt a szőlőlevél!!- szóval ebből a levélből inkább grillezném a sajtos tölteléket.

 

Elkészítése igen egyszerű volt, hosszabban meséltem el az idevezető utat, mint amennyi a recept leírása lesz:

  • szőlőleveleket fordítva leterítem (mint a tőtikénél, a levél csánkját kivágom, a bordája legyen a deszkán, a sima fele tölteni fölfelé). 2-3 db ad ki egy normális alapot.
  • Ráteszek egy kis darab bacont, vagy leheletvékony, száraz sonkát
  • Arra teszem a feta vagy kecskesajt téglalapomat.
  • Visszahajtom a sonkát
  • Ráhajtom kétoldalt a szőlőlevelet, és csinos négyszögletes csomagocskára behajtom a maradék két oldalát is.
  • Jénaiba teszem.
  • Megszórom reszelt sajttal, meglocsolom pár csepp olajjal. (Sajt nélkül is jó!!)
  • Előmelegített sütőben pár percet grillezem. Annyi idő kell neki, míg a sajt megolvad – nem kell több. Úgy jobb, ha folyós egy picit, s csak épp pirult egy-két barna foltot a tetejére. (Ha nincs sajt, akkor nincs, jó kis barnáscsíkosra sült a szőlőlevél.)

Ezzel meg van a grillezett tőtike.

Kiszedem tányérokra, és lehet tálalni finom hideg sajtos tejföllel, kapros joghurttal, de akár a sülő szaftját is felhasználva a következőképpen:

 

A visszamaradó folyadék (olaj és minden, ami kifolyt, nem zárnak fixen a tőtikéim) finom ám, érdemes felhasználni ezért azzal kezdem, hogy a forró zsiradékot ízesítem: szórok rá kaprot.

Kevés joghurtot vagy tejfölt teszek a fűszer mellé – jól elkeverem és megvan a mártás a sajtos grilles tőtikéhez.

 

Apátok mondja, ez sokkal jobb, mint a szokott tőtike. Hát, az párolt, ez grillezett- próbáltam a különbséget jól meghatározni. No, ez az – mondta elégedetten, a grillezés mindig a legjobb

 

A sült tőtike hidegen is kiváló volt!

Apátoknak nem volt egytálétel – rizset evett hozzá, de nektek jó volt, Dorisz is magában ette.

Jó kis zöldsalátával olyan finom, nem is kell mellé más!

 

Halk megjegyzés: azóta is kovászolok szőlőlevelet...nagyon bejött!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr284489346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása