Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.08. 23:12 mijemaja

Zsíros kenyerek lilahagymával vagy zöld hagymával vagy piros paprikával

Címkék: reggeli hagyma zsír pirospaprika #összes

Ifjúkori kocsmázásaim és idősebbkori borozgatásaim, valamint családi reggeleink kedvenc elesége:

-          zsíros kenyér megszórva piros paprikával

-          megrakva lilahagyma karikákkal

-          megkínálva zöldhagymával, sóval, amibe mártogatni lehet a zöldhagymát

 

Már meséltem sokféle zsírkészítést, a képen éppen a boltban vett mangalicazsírban sütöttem ki a fokhagymás oldalast (ami maga is erősen zsíros!), és fehér, illatos, jóízű „reggelizőzsírt” kaptam eredményként.

Fenséges reggeli! Pompás és egyszerű hideg vacsora, csak legyen mellé lilahagyma, esetleg paprika, paradicsom!

 

Persze a kacsahájból vagy libahájból sütött sárgás, kásás, omlós zsír is fantasztikus!

 (Megjegyzem, Villányban velünk szemben a Csiki Pincészetnél épp ilyet készítenek, és amikor az Ördögkatlan fesztiválon bort árultunk, akkor ilyen zsíroskenyeret készítettek a lányok féláron, mint a többiek, és én vittem az itthon sütött finom házi libazsírt hozzá. Azt mondták, hogy a környék legjobb zsíroskenyere volt a miénk…)

 

Ám még ennél is jobb, ha hagyok a zsírban benne sült tepertőt,  - aztán ha kenem a kenyérre, szétkenődik a tepertő is a zsírral együtt… vitathatatlanul mennyei.

 

A csirkemáj sütésekor visszatartott zsír, benne az összenyomott máj, s az egész elkeverve – hm, az se piskóta, igen jó zsíroskenyeret ad…

 

A kolbászzsíros kenyeret se hagyjam ki, az külön kaszt a zsíroskenyereken belül a szép piros színével, fűszeres illatával, pikáns ízével, a kolbász aromáját lopja a kenyérre...

 

Amikor Ibi pár éve azt mondta, nem tud mit adni nektek -városi lányoknak- enni Villányban, amit megesztek, mondtam neki, adjon szalonnakatonákat lilahagymával, zsíroskenyeret (de ne ám bolti zsírral!!!, mert azt szóvá teszitek), és zöldborsó főzeléket - ezek mindíg bejönnek...Azóta is stimmel  ez a javaslat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr974489354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása