Ifjúkori kocsmázásaim és idősebbkori borozgatásaim, valamint családi reggeleink kedvenc elesége:
- zsíros kenyér megszórva piros paprikával
- megrakva lilahagyma karikákkal
- megkínálva zöldhagymával, sóval, amibe mártogatni lehet a zöldhagymát
Már meséltem sokféle zsírkészítést, a képen éppen a boltban vett mangalicazsírban sütöttem ki a fokhagymás oldalast (ami maga is erősen zsíros!), és fehér, illatos, jóízű „reggelizőzsírt” kaptam eredményként.
Fenséges reggeli! Pompás és egyszerű hideg vacsora, csak legyen mellé lilahagyma, esetleg paprika, paradicsom!
Persze a kacsahájból vagy libahájból sütött sárgás, kásás, omlós zsír is fantasztikus!
(Megjegyzem, Villányban velünk szemben a Csiki Pincészetnél épp ilyet készítenek, és amikor az Ördögkatlan fesztiválon bort árultunk, akkor ilyen zsíroskenyeret készítettek a lányok féláron, mint a többiek, és én vittem az itthon sütött finom házi libazsírt hozzá. Azt mondták, hogy a környék legjobb zsíroskenyere volt a miénk…)
Ám még ennél is jobb, ha hagyok a zsírban benne sült tepertőt, - aztán ha kenem a kenyérre, szétkenődik a tepertő is a zsírral együtt… vitathatatlanul mennyei.
A csirkemáj sütésekor visszatartott zsír, benne az összenyomott máj, s az egész elkeverve – hm, az se piskóta, igen jó zsíroskenyeret ad…
A kolbászzsíros kenyeret se hagyjam ki, az külön kaszt a zsíroskenyereken belül a szép piros színével, fűszeres illatával, pikáns ízével, a kolbász aromáját lopja a kenyérre...
Amikor Ibi pár éve azt mondta, nem tud mit adni nektek -városi lányoknak- enni Villányban, amit megesztek, mondtam neki, adjon szalonnakatonákat lilahagymával, zsíroskenyeret (de ne ám bolti zsírral!!!, mert azt szóvá teszitek), és zöldborsó főzeléket - ezek mindíg bejönnek...Azóta is stimmel ez a javaslat.