Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.09. 00:20 mijemaja

Falafel az arab csicseriborsó fasírt honosítva

Címkék: köret feltét csicseriborsó vegetáriánus előétel #összes egyiptomból húspótló

Amikor a büféstől Egyiptomban a kis fasírtgolyóra rámutatva falafelt kértem, füliszájmosollyal nézett rám: falafel? Ó, ha tudom a nevét, akkor dupla mosoly jár nekem.
Olyan népszerű ez az étel, utcán árulják, legegyszerűbben együtt adják a pitával, abba zöldsalátát, paradicsomot, hagymát tesznek, tahinivel kínálják. Humusz, a szokásos fehér és csípős piros szósz is kerülhet bele.
 
Babból készített fasírt, vagyis babfasírt, csak épp ún. „garbanzo” babbal, vagyis a csicseriborsóval, de szokták az ún.”fava babbal” is készíteni. Miután a Santorini szigetéről ismert fava bab a favizmus kiváltó oka, s nem vagyok kíváncsi arra, vajon van-e ilyen X kromoszómás génhibánk, nem kergetem ezt a babot azért, hogy elkészítsem, s kiderüljön, melyikünknél vált ki ronda rohamot, vérzékenységet meg ilyesmit, szóval csicseriborsóval készítettem el nektek idehaza.
 
Kell hozzá:
-          2,5 dl, vagyis egy szép csésze csicseriborsó
-          Egy fej vereshagyma összeaprózva
-          2-4 gerezd fokhagyma összevágva
-          Friss petrezselyemzöld és/vagy korianderzöld (!!) egy-egy csokorral, szintén összevágva
-          Fűszerek: 1-1 tk római kömény, koriander, só, bors
-          Opcionális fűszer: 1 tk piros paprika, 1-2 chili paprika (bármi, ami csípős, de szerintem a legjobb a friss zöld húsos csípős paprikát beleaprítani!!)
-          Liszt 1-2 ek (vagy zsemlemorzsa, vagy gríz)
 
Később jöttem rá két fontos lehetőségre:
  • ennyi masszához 1 tk (!!) sütőpor könnyedebbé és finomabbá teszi az egész falafelgolyóbist! Ha nincs sütőpor, egy csipet szódabikarbóna is megteszi/
  • A massza elbír 1-2 frissen főzött, belenyomott főtt krumplit is, bár ezt az egyiptomiak nem biztos, hogy beletennék, nekünk viszont bejött).
 
Elkészítése:
  • A csicseriborsót beáztatom egy egész éjjelre.
  • Másnap friss vízzel felteszem főni, és felforrás után gyöngyöztetve párolom kis tűznél addig, míg teljesen puha nem lesz. (Nekem legalább egy óra ennyi áztatás után! kóstolni kell, nem látom előre még.)
  • Akkor leszűrve tálba teszem és hozzáadom a fűszereket, a hagymát, fokhagymát, és jól összenyomkodom az egészet krumplinyomóval.
  • Kis adagokban turmixolom, de rettenetesen nehezen megy, (majd egy erősebb turmix?).
  • A végén sűrű pasztát kapok, amit az 1-2 ek liszttel megpróbálok összefogni. Ha nagyon nem megy, akkor egy tojást is beledolgozok, esetleg kis jeges hideg szódavizet 1-2 ek-val. Óvatosan a vízzel, ne ragadjon a massza! itt jöhet 1 tk sütőpor!
  • Az egyiptomiak valami külön formázóban készítik a homogén formákat, én kézzel formázom, ahogy sikerül, evőkanálnyit kb. gömbölyű alakra, de gyorsan, minél gyorsabb vagyok, annál kevésbé esik szét.

Ezután érdemes hűtőben dermeszteni sütés előtt legalább egy-két órát- de még egy egész éjjel is belefér!!!! Még nem próbáltam ki, de állítólag ezek a golyócskák lefagyaszthatók, és fagyottan lehet sütni, mint a mirelitet, és ugye nem titok, kapható mirelit falafel is.

  • A labdacsokat forró és bőséges olajban elég magas, 180-190 oC-on 4-6 percig sütöm,hogy ússzon a falafelgolyó benne, amíg szép aranybarna kérget kap körben-körben. Gyorsan sül!!!!!!!!!! könnyen le is ég…
  • Lehet kicsit laposabb „benyomott pingponglabdát” készíteni, még laposabb hamis húspogácsát, magyar főzelékre feltétnek…
Mellé:
-          fejes saláta levelek,
-          zöldségek: friss paradicsom, uborka, vagy sós ecetes répa, fehér répa, aprózott paprika
-          kapros joghurt,
-          paprikamártás, egyéb fűszeres arab mártás (pl. bab!)
-          sós citrom,
-          és persze – tahini vagy humusz mártogatni!!!
 
Ne feledjétek: a pitába is simán belerakják a falafelt, sok zöldséggel, a mártásokkal – és úgy eszik, mert úgy is finom!!!!
 
Próbáltam olajjal bekent tepsiben sütni – egész jó, és kevesebb munka, s az, hogy nem autentikus…az nem gond, ha ráadásul egészségesebb is így.
 
Ha konzerv csicseriborsóból akarjátok készíteni, azt nem kell áztatni, nem kell főzni, viszont kétszer annyi kell belőle a falafelhez, vagyis jóval drágább.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr314497377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása