Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.10. 17:09 mijemaja

Savanyú káposztás sztrapacska Jóskasógor szerint és Édes szerint is

Címkék: tojás krumpli káposzta egytálétel főétel savanyú szalonna liszt édestől aszódról #összes jóskasógortól

 

Jóska sógor pörköltalapon készítette a savanyú káposztát a sztapacskához:

 

-          készített szalonnazsíron egy hagymás pörköltalapot,

-          beledobta a kinyomkodott, összevágott savanyú káposztát, sózta, borsozta,

-          puhára párolta, és a végén teljesen lepirította zsírjára – így keverte a sztapacskához.

 

 

Jómagam – akárcsak Édes régebben- egyszerűbben és hagyma nélkül készítem:

-          Szalonnát sütök ki, s ha van bármiféle sonkám, azt is szeretem beleaprítani (szilánkos apróra, inkább csak azért, mert így jobban ízesít, kevesebb is kell belőle, és nem kell annyi hús sem mindig)

-          Aztán simán rádobom a savanyú káposztát a levével együtt, és vagy a lábasban, vagy a sütőben az egészet lepirítom.

-          Végül ezt keverem össze a sztrapacskával

 

Hozzávalók:

-          egy erős fél kilónyi savanyú káposzta,

-          5-10 dkg sonka (mint pl. ez a képen látható luxus minőségű, a füstölt-főtt-sült vaddisznósonka!)

-          2-3 csík szalonna

-          A sztrapacskához 2-3 tojás, személyenként egy nagyobb krumpli, só, bors, tej, szódavíz, rétesliszt, amennyit felvesz

 

A sztrapacskát már leírtam Jóska sógor szerint, tót ételként Édesét, Ancsi néniét is részleteztem, de leírom itt is gyorsan hogyan csapom össze:

-          a krumplit nyersen meghámozom, kockázom

-          beledobom a turmix edénybe, hozzáadom a tojásokat, sót, borsot is szórok bele (több kell bele, mint gondolnátok, vagyis mint amennyit megszoktunk)

-          összeturmixolom, kiöntöm egy tálba, és kevergetve beleszórom a lisztet (általában fele sima-fele réteslisztet szoktam, és ha szitálom, akkor nem csomósodik, és nem kell még robotgéppel simára kevernem a végén – ám ha kell, sose szégyelljétek, vagy ne legyetek lusták, nagyobb gond, ha csomós a tészta, mint az, hogy kicsit többet kell vele dolgoznotok!)

-          egy ek búzadarát a végén még beledolgozok, akkor jó, ha elválik a tésztamassza az edény falától (ha egy késhegynyi szódabikarbónát is belekeverek, vagy egy lapos kk sütőport, nagyon könnyű lesz a tészta!)

-          Ha ez megvolt, felteszek egy jó nagy edényben sós vizet forrni.

-          Ha forr, beleszaggatok 2-3 adagot (egy adag annyi, amennyi elfér a nokedli szaggatóban kényelmesen), hagyom újra felforrni, várok 1-2 percet, és kiszedem a tésztaszűrővel a sztrapacskát.

-          Addigra – ha ügyesen csináljuk, mint a múltkor is- ott van a másik tűzhelyen a szalonnás juhtúró, vagy a sonkás, átpirult savanyú káposzta, és csak beleszórom azon frissiben

-          Ami többlet lesz, azt az adagot tálba szedem, és egy kis olajjal elkeverem

 

És most Jóska sógor leánya, Judithka kommentje  alapján kiegészítem ezt a receptet:

Elfelejtetted ideírni, hogy ugyanezt édes káposztából is csinálta apu! azóta is az egyik kedvencünk Dalmával, úgy kell a káposztát megcsinálni mint a káposztás tésztához, aztán összekeverni a sztrapacskával, és sütőben kicsit rápirítani! Judithka

Igaza van Judithkának - édes fejeskáposztából párolt cukjros-borsos káposztás sztrapacskát is ettünk bőven! Az persze egy másik recept - Judithka,Dalma, várom a képeket és a leírásotokat!!!!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr914473529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.judithka 2012.08.29. 11:15:06

Mari!
Elfelejtetted ideírni, hogy ugyanezt édes káposztából is csinálta apu! azóta is az egyik kedvencünk Dalmával, úgy kell a káposztát megcsinálni mint a káposztás tésztához, aztán összekeverni a sztrapacskával, és sütőben kicsit rápirítani! Judithka
süti beállítások módosítása