Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.11. 12:19 mijemaja

Gnocchi avagy az olasz krumplinudli sonkával és zöldborsóval

Címkék: olasz tojás krumpli köret sonka krumplis zöldborsó osztrák vegetáriánus liszt #összes tésztaköret

Zöldborsó, átsütött sonka, aprózott snidling és egy maréknyi nyokki = egy finom tányér eleség.

 

 

 

 

 

 

 

 

A félkilónyi krumplit sós vízben héjában megfőzöm, és krumplinyomóval összetöröm. (Fontos, hogy ne legyen darabos! Különben passzírozgathatnám…)

Egy-két tojás és 2-3 tojás sárgája nem árt bele kötőanyagként, fűszerezés: só és bors. Olaszországban egy kevés olívaolajat is löttyintenek bele,vagy beledolgoznak egy kevés (diónyi) vajat.

Aztán kell bele annyi liszt, amennyit felvesz. Kis adagonként gyúrom bele, és addig gyúrom, ameddig a tészta el nem válik az edény falától. (Csak becslés: félkiló krumplihoz kb.30 dkg liszt kell)

 

Különböző ízesítések:

-          A tésztába reszelt sajt belekeverése

-          Parajpüré belekeverése (ettől zöld lesz!)

-          Céklapüré beledolgozásától pirosas lesz

-          2-3 ek sütőtökpürétől meg sárgás lesz

 

Lisztes gyúródeszkán kinyújtom, felcsíkozom, összesodrom a csíkokat kb. centis átmérőjű henger formájúra.

 

Ízlés szerint lehet a hüvelykujj körömhosszától a két centiig felvagdosni, (ha a kisebbeket készítem, az olaszok „nyokettinek” vagyis gnocchettinek hívják. és most jön a különbség:

-   a nudlinál kis hengert formázok

  • -    a nyokkinál vagy egy késsel belapítom, vagy egy villa hátoldalán átgördítve bordázom a kis hengert. (Egyszerűbb, mint a csigatészta készítése, de ez is elég macerás!)

Sós vizet teszek fel főni, s ha forr, belerakom a gnocchikat kisebb adagokban.

Ha feljön a víz tetejére, leszűröm.

 

-   olíva olajba keverem egy tálban

-   vagy egyből tányérra öntöm, és a mártást is hozzáadom.

 

Lehet mártások mellé köret:

-          én gombamártással, zsályás paradicsommártással ettem Olaszországban

-          így, sonkás zöldborsóval az osztrák sógoréknál.

-          Fehérboros-tejszínes sajtmártással, zöldfűszerekkel

 

Érdemes inkább egy kiló lisztből készíteni, és a maradékot lefagyasztani!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr234473490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása