Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.13. 14:51 mijemaja

Laci házi rozskenyere azaz rozskenyér házilag tepsiben sütve

Címkék: kenyér élesztő liszt rozsliszt #összes

Amióta apátok nem eszik kenyeret, telnek-múlnak a hetek, (és ó hétről-hétre egyre karcsúbb), szép lassan rájött, vannak olyan ételek, amik kenyér nélkül nem az igaziak. Finoman elkezdte mondogatni, érdemes lenne rozskenyér után járnunk, mert az egészséges.

Anno Dorisz volt a sütödében, és elmondta, daganatos nagynénjének kellene igazi barna kenyér, és akkor a rendes eladó lány elmondta, hogy a sok barna nagyja festett, meg alig barna, egy-kettő igazi a sokból.
 
Azóta fenntartásaim vannak, de keresztapátok nekivágott, és szép sorban begyűjtötte a környék rozskenyereit. - Kiderült, a kicsi címkéken lévő törpebetűkbe rejtik a titkot: nem is ROZS, hanem valahány % rozs az a kenyér.
A harmadik után keresztapátok kutatómunkába fogott, és valamelyik reggel sejtelmes mosollyal áthozta a tepsijét: rozskenyeret sütött.
No, annak a receptjét még nem kértem el, de gyakorlat teszi a mestert, mert a most lefotózott rozskenyérnél már megkérdeztem, hogyan készítette.
 
Hozzávalók:
-          25 dkg BR180 rozsliszt (ez a teljes kiőrlésű 100% rozsliszt)
-          25 dkg BL55 fehér búzaliszt
-          2,5 dkg élesztő (de igazi, nála a szárított nem vált be!)
-          élesztőhöz 1 dl víz és 1 ek cukor
-          dagasztáshoz 3-4 dl víz (függ a liszttől, ezt még nem tudta ennél pontosabban belőni)
-          2 ek só
 
Elkészítése:
Laci a kis pohárnyi cukros vízben felfuttatja az élesztőt.
A liszteket összekeveri és hozzáadja a megfuttatott élesztőt, a sót, elkeveri, és szép lassan adagolja a vizet, miközben géppel dagasztja a kenyértésztát kb. 15 percig.
 
Letakarva pihenteti egy egész éjjel, kb. 12 órát, azt mondja a Laci, ennyi idő tényleg kell hozzá.
Aztán reggel 5 percre felkel a kenyérhez: át kell gyúrni pár perc alatt.
Újabb pihentetés: kb. egy óra.
 
A tepsit bekeni zsiradékkal, belisztezi (ez fontos, liszt nélkül odaragad és szinte levakarhatatlan!). Én a sütőpapírt is javasoltam neki, ezt még eztán próbáljuk ki.
 
Ráteszi a tésztacipót, a tetejét bekeni ts-val.
A lehető legmagasabb fokozaton (régi tűzhely sütője, mondjuk 200-250 oC-on) 40-45 perc alatt süti (hústűvel ellenőrzi).
 
Apátoknak is ízlik! A kenyérmentes diéta a búzakenyérre vonatkozik, a rozskenyérrel kivétlet szokott tenni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr134505944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása