Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.13. 21:09 mijemaja

Zsemlemorzsa készítés a köretekhez vagy sütikbe vagdaltakhoz stb.

Címkék: kenyér morzsa vegyes zsemle #összes

Morzsát sok mindenből készítek, ami megmarad és hasznosítható (na ez is olyan tótos, hogy „semmit sem dobunk ki”, „hátha jó lesz még” – de ez tényleg jó is!). Fehér kenyérből, zsemléből, kifliből a szép sima zsemlemorzsát darálom meg.

Barna, rozsos kenyérből a barna morzsát.
Tortillából, (néha még az is marad bizony) vagy darabosra tördeltet, (KFC-panír!), vagy morzsát készítek.
Mézeskalácsból, puszedliből az édes mézes morzsa készül.
Kekszből, piskótából, babapiskótából az édesmorzsa lesz. Ezek felcímkézett befőttes üvegekbe kerülnek, onnan veszem elő őket.
A sós morzsa mehet pörköltet sűríteni, sós rétesbe tölteléknek, panírnak, fasírozottakba – vagy akár gombócokba, knédlibe tölteléknek.
Az édesek sütikbe, krémekbe, rétesekbe.
 
1. Zsemlemorzsa
 
1.a.) Zsemlemorzsát természetesen  elsősorban a zsemlékből készítek.
 
Amikor megmarad, azt megszárítom, félre teszem, aztán:
-          Megdarálom zsemlemorzsa darálóval (ehhez kisebb darabokban kell eltenni)
-          Megreszelem sajtreszelővel (mint a képen is látható)
-          összedarabolom és turmixolom
Átszitálom, ne legyen benne nagy darab, és üvegbe teszem. Higgyétek el nekem, nem is hasonlít a boltban kapható zsemlemorzsára….
 
Szitálás után a nagyobb darabkákat se dobom el,
-          vagy még egyszer aprítom,
-          vagy külön üvegbe teszem durvább prézlinek, és ezt használom roppanósabb zsemlemorzsás panírokhoz!!
 
1.b.) Zsemlemorzsát készítek puha repülős kenyérből és rozskenyérből is.
 
A puha, - tudjátok, olyan olaszos, nem is igazi – kenyeret megszárítom, az majdnem zsemlés már magában is, azt aprítom aztán morzsára.
 
A rozskenyeret is szárítom – de tovább, mint a simát, és ha megdaráltam, akkor egy tepsibe- tálcára vékonyan elterítve még szárítom, valahogy a rozsos nálam könnyebben penészedett régen, és tartok tőle.
Viszont a morzsája fantasztikus pörköltet sűríteni – mindig eszemben van Csobán Örzse néni a kenyeres sűrítésével, ezt tőle tanultam meg, ő meg Domonyból hozta Aszódra ezt a szokást).
Fasírt is igen jó ízt kap ettől a rozstartalmú morzsától! Ráadásul a rozs rosttartalma igen jó az emésztésünknek, vétek lenne a száraz kenyeret nem hasznosítani.
 
2. A morzsakészítést kiterjesztettem. ha marad kalács, mézeskalács, azokból készítem hasonképpen szárítás után az „ÉDESMORZSÁT” – rétesekbe, kiflikbe, felfújtakba, édes gombócokba  jó használni őket.
Pl. a rétesnél egyébként prézlivel vagy pirított grízzel alapozok, ám ha van édes morzsa, akkor az is tökéletes, nagyon finom lesz vele a kész rétes!!
 
3. Extra morzsa:
Előfordul, hogy marad tortilla darab, száraz pita, vagy eleve van itthon natúr corn flakes: ha ezeket megdarálom, pikáns ízesítője lehet:
-          töltelék fasírthoz
-          gombócokhoz
-          sós rétesek alá
-          salátákhoz
-          akár egy pörköltet sűríteni,
-          vagy éppen extra-panírozáshoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr744506665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása