Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.14. 00:27 mijemaja

Originál görög SALÁTA avagy a parasztsaláta vagyis a Horiatiki saláta recept

Címkék: saláta hagyma paradicsom uborka olajbogyó feta oregano #összes görögországból

 

Ezt a receptet Jocó hozta a nászútjáról, Krétáról, E.Kabrianis Family „Tradícionális görög fűszerei mellé. Ez az originál görög saláta a parasztsaláta, vagyis a horiatiki saláta lehetséges, ám igazi görög receptje:
 
Hozzávalók:1 közepes uborka, 3 piros paradicsom, 2 zöld bors, fekete vagy zöld olajbogyó, fetasajt. Vágjuk össze, öntsük le egy teáscsészényi görög szűz olívával, 2 teáskanálnyi ecettel és adjuk hozzá a tzatziki fűszerkeveréket.
Hát, nálam a felsoroltak valóban kellenek:
-          Egy kígyóuborka nagyobbra kockázva vagy karikázva
-          2-3 paradicsom vékonyra karikázva
-          Olajbogyó
-          Fetasajt: darabokban vagy egy nagyobb szeletkében
-          Olívaolaj és jóféle ecet
de a fentieken túl kell idehaza a tzadziki fűszerkeverék pótlására kell még hozzá:
-          hagyma szépen karikázva
-          oregáno és só, pici kapor, esetleg kis bazsalikom…

Csak érdekesség, hogy tapasztalataim szerint az elmondottakhoz képest simán mindenütt variálják, mert adnak hozzá:

-          Káposztát vékonyra gyalulva, besózva, kinyomkodva
-          Répát reszelve
-          vékony karikára vagy nagyobb kockákra vágott zöldpaprikát, húsos piros paprikát
-          kapribogyót,
-          apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet
-          különféle salátacsíkokat
-          főtt krumplikockát
-          ropogós főtt zöldséget, karfiolt, brokkolit,
-          de ettem majonézes, joghurtos öntetettel is, - szóval lehet simán és büntetlenül variálni.
 
Végül is bárki ízesítheti másként, mi így kaptuk, így ettük, nekünk ez a görög saláta, így készítem nektek.
A hozzávalókat egy tálban összekeverem, szépen mutat, ha nagy salátalevelek vannak körben a tálban).

 

Fűszerezem, só, oregánó megszórás és olajjal meglocsolás után teszem a tetejére a sajtot, majd a sajtra még külön öntök olívát - én így tapasztaltam Görögországban.
Ahogy összeáll, mehet az asztalra, ott locsolja meg mindenki, aki savanyítani akarja, külön balzsamecettel, citromlével.
 
Egyébként a formátum is változhat, ahogy a paprikánál is jeleztem, lehet kockázva, karikázva, csíkozva a hozzávaló…
 
A tzadziki fűszerkeveréket elemeznem kéne, mit tettek bele a krétaiak! amire idáig rájöttem:
-          Baszalikom
-          Oregánó
-          Tárkony
-          a kapor mellett
-          fokhagymapor
-          étkezési keményítő…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr894506989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása