Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.17. 11:30 mijemaja

Édes nudlija édesen prézlivel vagy mákkal

Címkék: krumpli édesség krumplis desszert édestől aszódról #összes tésztás

Édesen esszük pirított prézlivel, porcukorral, netán fahéjas porcukorral.

Esszük lekvárosan.
S legfőképpen esszük igazi tótosan mákosan.
 
Az édes nudlihoz tulajdonképpen a szilvás gombóc tésztája kell hozzá, semmi extra.
Esetleg kicsit kevésbe krumplisan, vagyis inkább lisztesebben készítem.
 
Hozzávalók:
 
-          1 kg krumplihoz
-          ½ kg lisztet adok (fele sima, fele rétes),
-          és ugyanúgy teszek hozzá 1-2 ek búzadarát.
-          Egy csipetnyi sót.
-          Egy tojás elég bele.
Elkészítése:
 
1. Megfőzöm a krumplikat sós vízben, leöntöm a levét és hagyom puhulni-párolódni még lefedve.
Ha langyos, lereszelem gyorsan egy nagy tálba.
 
2. Beleütöm a közepébe a tojást, csipet sóval megszórom.
Szépen, szitálva hozzáadom a finom lisztet, összedolgozom, és jöhet a rétes liszt, végül a búzadara.
 
 
3. A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrok, lisztezett jó nagy gyúródeszkán.
 
4. A tésztát ujjnyi vastagra sodrom ki a lisztes deszkán. Éles késsel centis csíkokat vágok belőle.
 
5. A kis csíkokat felsodrom hengerformára.
3-4 centis darabokra vágom fel, s ha van türelmem, azokat is gömbölyítem. Gyorsan kell dolgozni vele, mert idővel valahogy lágyul a tészta, több liszt kell hozzá, hogy ne ragadjon, attól meg keményedik.
 
6. Bő és picit sós vízben főzöm ki. Nagyon hamar kifő, és nem kell rá több percet várni, ahogy feljön a víz tetejére, mint a gombócnál.
 
7. Leszűröm és azonnal beleforgatom vagy olajba, vagy prézlibe.
 
1 ek olajhoz 5-6 ek zsemlemorzsát szórok (a mennyiséget növeljétek arányosan, attól függően, mennyi pirított prézli kell). Szépen lassan megpirítom, óvatosan, ha megég, dobhatom ki, a kutyák sem ehetik meg…
 
Porcukorral, fahéjas vagy vaníliás ízesítésű porcukorral szórom meg tálalás előtt.
 
 
Mákos nudli
 
Olajba forgatom a leszűrt nudlikat, és az asztalon, előttetek szórom meg darált mákkal elkevert porcukorral.
Fontos!
Azért olyan finom, mert a sima porcukros mákon kívül:
-          egy kis vaníliás cukrot is szoktam hozzátenni,
-          és frissen belereszelt citromhéjjal is ízesíthetem a mákot!
 
Nagyon finom!
Azért édes nudli, mert egyébként ugyanezt a nudlin bármivel lehet sós köretként enni: tojással, ráolvasztott túróval egytál, pörkölt, szaftos hús mellé köret…

 

Nudli grillázsos krémmel


Barna cukrot olvasztottam, kakaóval elkevertem, vajat belekevertem, és darált dióval ízesítettem.

Ez volt az a mártogatós, amit a hurkapálcikára felszúrt nudlikhoz kínáltam nektek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr34515654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása