Már beszéltünk arról, hogy a parasztrántotta alapja a tojás, a krumpli, s ha lehet a szalonna, s ebbe jön aztán mindenféle maradék étel, kenyér, zöldség, stb.
Aztán ha nincs más, csak krumpli-maradék, elég ám azzal is gazdagítani a rántottát, sőt!!! így is favágó reggeli.
Nna azért nem olyan szegényes ám ez! ha van tojás és krumpli, nem hal éhen egy tót sem…a jóféle sült krumplis, sült hagymás krumplis ízekről nem is szólva.
Hozzávalók:
személyenként kicsit kevesebb tojás, mint amennyit rászánnánk.
Hagyma jó bele, de nem sok, mondjuk 4 főre egy kis fej, fél fej vereshagyma.
Krumpli maradék
Nálam legtöbbször a héjában sült krumpliból adódik: megsütöm, fejenként a 2-3 szemet, plusz kettőt a vendégnek, aztán mindig marad belőle. Ezt a krumplit megpucolom és készítek belőle mást:
- megreszelem, hagymás zsírra dobom, sózom, borsozom, esetleg paprikázom és jól lelapogatva rösztifélét sütök pl. libazsíron, szalonnazsíron, mikor min, ami adódik idehaza, vagy sima resztelt krumplit készítek.
- felkockázom, karikázom és saláta lesz belőel, finom ecettel, citrommal, majonézzel egyaránt.
- tojásrántottához használom fel, ahogyan most elmesélem nektek.
Elkészítése:
- szalonnával az igazi indítani (ebben igaza van Tamásnak!), tehát felkockázom a szalonnát, ha van, és pirítani kezdem
- ha nincsen, akkor zsiradékot teszek a serpenyőbe, had forrósodjon
- ha van hagyma, pláne, ha zöldhagyma(!!), az már összeaprítva benne is fonnyadozik szép aranysárgára (a szalonnakockák után beletéve)
- míg pirul a hagyma és a szalonnakocka, addig szépen megpucolom, felkockázom a krumplit, és a forró zsiradékra dobom, sózom és borsozom, a krumpli a borsot ehhez igencsak szereti!- aztán jól elkeverem, pirítom tovább, nem baj, ha barnul, ízesedik a krumplikocka
- Felütöm gyorsan a tojásokat, sózom őket, és ráöntöm a hagymás-szalonnás krumplira. Csak hagynom kell, had keményedjen, ahogyan csak akar…
Csak érdekességként mondom, hasonló a spanyol krumplis lepény, a „tortilla de patatas.” Csak épp azt friss krumpliból, felvert homogén tojásból készítik.