Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.20. 15:18 mijemaja

Grúz piros szósz

Címkék: paradicsom mustár mártás fűszerkeverék worcestershire szósz #összes grúziából szunyeli hmeli

A csirkeszárny pácolásánál írtam le nektek a grúz piros szósz készítését, de rájöttem, kiemelem magában is, ugyanis annyira finom, és ha készítitek, olyan klasszul eláll, és 1-2 ek annyi ételt feldob (pl. főzeléket, húspácot, tésztás szószokat), hogy muszáj önállóan is bemutatnom nektek.
 
Ez egy paradicsomos mártás, nem paprikás, mint az adzsika.
Elkészítéséhez előveszek egy fedeles edényt, és beleteszek kb. 2 dl sűrített paradicsomot, (vagy besózott paradicsomból főzöm, esetleg vegyesen, mint a képen is), majd hozzáadok szép sorban:
 
-           ½ dl olívaolajat,
-          Opcionálisan:1 ek hmeli szunyeli fűszerkeveréket
-          Az olajban jól elkeverve 2-6 (mi inkább hat) gerezd összevágott fokhagymát
-          1-2 ek jóféle mustárt (a grúz mustár hasonlít a román sárga mustárhoz, én általában magocskás dijonit használok, mert a romániai sárgák elfogytak…)
-          Adok hozzá 2-3 ek almaecetet.
-          Végül megkóstolom, akkor jó, ha picit édes, ez nagyrészt a paradicsomon múlik, ha nem az, akkor 1-2 tk barna cukorral állítom be a kellően édes ízt.
-          Worcestershire szószból is lehet hozzá löttyinteni, kb. 1-2 ek mennyiséget. Ez utóbbi opcionális!
 

Fontos! Ha citrommal savanyítom, akkor először lereszelem a citrom sárga héját a paradicsomos szószba, aztán belefacsarom a levét is. Vagy ecet, vagy citrom.

Ezt a szószt épp csak összeforralom, rögvest leveszem a tűzről.
 
Jó mártásnak, jó pácnak, finom adalékoknak.
Ha befőzésként készítem, akkor hosszabban forralom, előmelegített, kifőzött kis üvegekbe teszem. A tetejére 1 ek olajat öntök, lezárom. (Ne feledjétek a fedelet sem kifőzni!) Az üvegcséket fejre állítom pár percre, (tuti módszer arra, hogy kiderüljön, ha rosszul csavartam rá a tetejét, s azt mondják, agy a fedelet is jobban sterilizáljuk!), aztán meleg dunsztba teszem, ott hagyom kihűlni.
Van már két éves is, és még nem romlott meg.
 
A hmeli szunyeli elkészítéséről röviden annyit, hogy 1-2 kk fűszerből keverjetek össze: petrezselyemzöldet, kaprot, zellerlevelet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, babérlevelet, őrölt koriandert, és ha van sáfrányos szeklicétek, kék lepkeszegmagot, akkor azt adjatok hozzá, és ki ne hagyjátok a chili paprikát, vagy más csípős paprikapépet! Nagyon karakteresen ízesít – de ez a szósz a hmeli szunyeli nélkül is nagyon finom!!!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr304527512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása