Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.20. 15:48 mijemaja

Humusz recept a jaffai Abu Hassan étteremből Magyar Konyha szerint

Címkék: török arab citrom fokhagyma mártás csicseriborsó izraeli előétel egyiptomi hidegkonyha lime kömény tahini #összes

Ez az én kedvenc szószom, ti nem is eszitek, de csak idő kérdése, 1-2 évtized, és majd ráéreztek: finom és egészséges étel ám!
 
Egy humusz menü alapja:
-          egy tálka humusz, pita, citrom és olívaolaj,
-          és mindenképp mellé kell kínálni többféle őrölt borsot, cayanne borsot vagy csípős pehelypaprikát
-          s lehet mellé friss hagyma, lóbab,
-          vagy lehet mellé: olajbogyó, apróra vágott zöldségek (többféle színű paprika, paradicsom, uborka, répa…)
További ízesítések:
 
Bele: durvára vágott csicseriborsó, durvára vágott fokhagyma (vagy csak rászórva a tetejére!)
Reá pirított feltét: hagyma, fenyőmag, gomba (! ez igen jó!!)
Szokták meglocsolni szószokkal és mellé is adni kis tálkákban, ezek pl. paradicsomos, korianderes, paprikás édeskés vagy erősen csípős mártások, fűszeres olajok.
Vagy a tányér szélére, vagy kis edénykékben adnak a humuszhoz finomra őrölt fűszereket: római és édeskömény, csípős és édes piros paprika, cayanne bors, őrölt borsok, gyakori a zöld, a fehér és a piros rózsabors is a fekete mellett!
Hasonképp adják a zöldfűszereket is: petrezselyemzöld vagy korianderzöld a humuszba bele is lehet, tetejére szórni is jó
Még egy fontos információ: adnak mellé falafel golyókat! (vagy a falafel mellé adják a humuszt, hogy lehessen belemártogatni s úgy enni…)
S ki ne hagyjam: a zöldsalátákat!!Bőven vannak, finomak, és csak jó magyar gyomorfertőtlenítő pálinka kérdése, hogy bártan lehessen enni belőlük.
 
Ez a következő recept a Magyar Konyhából származik, ők írták, hogy a jaffai Abu Hassan étteremből van.
 
Azért éppen ezt írom le, mert tényleg jó, ilyeneket ettem egyiptomi sima étkezdékben is, és ilyeneket kapni minálunk is a különböző arab konyhákon. El ne feledjem, komoly viták vannak a humusz nemzeti hovatartozásáról, zsidó alapételnek éppígy tartják, mint jordánia nemzeti ételének, stb.
Nem emlékszem pontosan, de valami olyasmiról volt szó, hogy a zsidók már több évezrede ették a vándorlásaik alatt, és az arabok ugye csak később kerültek erre a területre...Ezért is jó a JAFFAI recept!
 
Hozzávalók:
Csicseriborsó  40 dkg (nekem 20-25 dkg elég)
tahina,           1 ek (nálam: 2-3 ek!!)
fokhagyma,     4 gerezd (elég 2-3, mint a vignettakrém - ott se kell sok belőle)
citromlé,        ½ citromból (legalább! és szeretem belereszelni a héját is)
só                    ízlés szerint     
és olívaolaj.     4 ek
---------------------------------
1 kk kömény
1 kk őrölt csípős paprika
1 csokor petrezselyemzöld
10-20 szem fekete olajbogyó
 
Elkészítése:
 
1.) A csicseriborsót egy napra be kell áztatni.
Fontos! éppúgy áztatni kell, mint a babot, nem is hideg, inkább langyos,bőséges (négyszeres legalább!)  és picit sós vízben. Valóban kell hozzá az egy nap (vagyis nemcsak egy éjszaka!, mert ha nem kap elég sok vizet és időt ázni, iszonyú nehezen puhul meg!!)
Másnap leszűröm, lecsöpögtetem.
 
2. Fokhagymás olajon a csicseri borsót megpirítják majd háromszoros mennyiségű vízzel felntik.
Egy fazékban olajat forrósítok, pár gerezd fokhagymát megpirítok benne, és a fokhagymás olajra teszem a csicseriborsót, átfuttatom, és kb. háromszoros mennyiségű vízzel felöntöm.
Így főzöm puhára, ami legalább másfél óra. (Minél tovább áztatom, annál könnyebben puhul.) Kóstolni kell, nem zárható el a forralás csak úgy, az idő alapján…
 
3. A csicseriborsót össze kell turmixolni. A pépet ízesíteni a hozzávalókkal, a tahini krémmel, olíva olajjal, őrölt római köménnyel, citromlével.
 
A csicseriborsót leszűröm, és egy adagot a turmixba teszek.
A recept nem írta, de a fokhagymát, a tahinit én turmixolás előtt szeretem a csicseriborsóhoz adni, mert így homogénebb lesz a krém. A citromlevet is, mert azzal könnyebb turmixolni.
A turmixolás egyébként elég nehéz feladat, folyton elakad a turmix, ezért kisebb adagokban kell csinálni. (Az ilyen áztatólevet viráglocsolásra szoktam használni, - a főzőlevet meg levesekhez!)
Rászórom a római köményt, a paprikát, a tahinit is rákanalazom, óvatosan sózom, (mert a tahini sós !!!!). A fűszerezés után is érdemes még egyszer összekeverni a turmix segítségével.
 
Próbáltam az olajat szépen adagolni, mint a majonéznél, de inkább csak keverés után adagolom így pluszban, mert az én gépemen a turmixolás könnyítésére inkább beleöntögetem a péphez az olajat.
 
Fűszerezhető őrölt csípős cseresznyepaprikával, aprózott petrezselyem zöldjével, és megszórható a teteje főtt, egész csicseriborsóval, fekete olajbogyóval, piros paprikával.
 
 
Igen illik mellé a zöld salátákon túl:
-          káposzta saláta (répával, gombával, almával, hagymával…)
-          lencsesaláta (olajjal, ecettel, hagymával)
-          tunéziai répasalátával
-          tabulé (taboole) salátával
-          a török melemennel, az arab, zsidó shakshukával, vagyis a paradicsomos tükörtojással
-          joghurtos padlizsánsalátával,
-          sült padlizsán szeletekkel., pirított zöldségekkel
 
Igen különleges a hummusz barna tojással, ilyenkor a menü: hummusz, uborkakocka, fekete teában főtt tojás, hagyma, fűszerek, petrezselyem…
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr534527563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása