Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.20. 13:05 mijemaja

Rakott tészta még gyerekkori menzákról mákos almás és diós

Címkék: alma dió édesség mák tészta rakott főétel #összes

Apátok nem emlékszik erre a rakott tésztára, de keresztapátok igen: igazi menzai finomság volt. Én tényleg szerettem, ilyen rakott tésztákkal Édes nem igazán bíbelődött odahaza. Vagyis ezt is az aszódi általános iskola menzáján, Aszódi néniék készítették.
 
A több rétegben rakott tésztában volt dió, mák és lekvár, s talán alma is, de a dió-mák-baracklekvár rétegrend az bizonyos.
 
Hozzávalók:
-          ½ kg hosszútészta
-          Két maréknyi megpucolt dió
-          Hasonló mennyiségű mák
-          Kristálycukor, egy vaníliás cukor
-          1 lapos kk őrölt fahéj
-          1-2 alma
-          Egy citrom
 
1. Előkészítem a tölteléket:
-          megdarálom a diót cukorral
-          megdarálom a mákot is cukorral, azt reszelt citromhéjjal adok neki egy kis aromát
-          előveszem a baracklekvárt, kevés rummal folyósítom-bolondítom
-          megreszelem héjastól az almát, fahéjas vaníliás porcukorral ízesítem.
 

 

 

2. Kifőzöm a tésztát.
 
3. A tésztát egy kicsit ragacsossá kell tenni: ehhez tojássárgát keverek össze vajjal és egy kevés porcukorral, és ebbe a vajas-tojásos masszába forgatom bele a kifőtt tésztát.
 
 
4. A tojásfehérjét habbá verem, jó kemény habbá – és lazán összeforgatom a tésztával.
 
5. Egy jénai tál alját megszórom édes morzsával vagy zsemlemorzsával (kekszmorzsával).
 
6. A tésztát nagyjából 3 részre osztom, és az első harmaddal beterítem a tál alját.
 
7. A tészta első rétegét megkenem a rumos lekvárral, aztán a lekvárt megszórom a cukros darált dióval.
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
8. Jön a tészta következő harmada.
 
 
 
 
 
 
 
9. Megszórom a cukros-citromhéjas darált mákkal, és azt beborítom a reszelt almával.
Az almát megszórom fahéjas vaníliás cukorral.
 
10. Erre jön az utolsó harmadnyi tészta.
 
 
 
 

 

 
11. A tészta tetejére egy kis rumos lekvárt simítok (abba is facsarok egy kiis citromlevet, ha van otthon). Ha van maradék dió, azzal is megszórhatom.
 
12. Sütőben megpirítom 35-40 perc alatt.
 
 
 
Más variációk:
 
a.)    növelem az alma mennyiségét, vastagabb rétegben teszem a tészták közé.
 
b.)    Csak almát teszek hozzá, és a nagyon vékony cikkekre vágott almát belekeverem a tésztába, úgy egyben sütöm meg.
 
c.)    Az almán kívül a cukros mákot is hozzákeverem a tésztához, és akkor ez egy almás mákoshabos tészta.
 
d.)   Csak a dió - lekvár – mák lesz benne, ahogyan emlékeztem is.
 
e.)    A baracklekvárra szórom a mákot és az almára a cukrot diót.
 
f.)     Lekvár-alma dió választja el a tészta rétegeket.
 
Fontos, ha a tojáshabot nem a tésztába keverem, hanem a tészta tetejére kenem, úgy sütöm meg.
 
A mazsolát folyton kihagyom, mert nem eszitek, de rakható bele!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr24527305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beaddict 2019.01.26. 13:23:10

Köszönöm, hogy megosztottad ezt a recepted. Éppen most készül. Valamelyik nap jutott az eszembe ez a régi idők menzájának finomsága és el szerettem volna készíteni, hogy a gyerekeim is megkóstolhassák. Örülök, hogy ráakadtam a blogodra. Üdvözlettel, Tünde
süti beállítások módosítása