Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.20. 01:01 mijemaja

Sajtos egyszerű és egyéb omlettek Jóska sógortól

Címkék: reggeli tej tojás előétel liszt tojásétel #összes jóskasógortól

Ez az étel számomra emlékezetesebb, mint apátoknak. Képzeljétek, amikor először találkoztunk, vagy legalábbis az első véletlen vagy a második apátok által kieszközölt találkozásnál esett szó valahogy a sajtos omlettről. Nagyon büszke voltam rá, hogy finom és sokféle omlettet tudok készteni, Jóska sógoromnak hála (tőle tanultam).
Az biztos, hogy apátok ezen el is csodálkozott, legalábbis úgy tűnt, és bizonyosan elkérte a hálózsákomat, (ami, mint utólag kiderült, nem is nagyon kellett neki, de gondolta, majd visszahozza, és az ugye az egy újabb - a harmadik- találkozás lesz). Vissza is hozta. Aztán telefonált, és megkérdezte, elkészíteném-e neki a sajtos omlettet.
Ugye érzitek a történés fordulatosságát, és a sajtos omlett jelentőségét?
No, most karácsony után készítettem sajtos omlettet, elvégre huszonöt év után apátok is repetázhat belőle. Apátok nézi a tányérját: Mi ez? – Sajtos omlett, tudod, „A” Sajtos Omlett…(Rejtő csontbrigádja után: A Sajtos Omlett Amit kértél Tőlem Neked Elkészíteni) - hát nem tudta. A hálózsákra emlékezett, a sajtos omlettre nem, de az is kiderült, nem is szereti, csak ugye a dürrögés idején Édes piszkeszószát is megette, ahhoz képest a sajtos omlett kifejezetten elment nála. Ráadásul anno nem is tudta, hogy az tojásból készül. Most tudtam meg.
Keresztapátok egyből mondta, hogy ő szereti, nehogy már ne legyen többet sajtos omlett…
Apátok mentségére szól, hogy Mama nem nagyon főzött odahaza náluk, és nálunk se Édes készítette, egy másik keresztapától, Jóska sógortól tanultam. (Őt Dorisz és Tamásék, mint keresztapjukat „Keresztnek” hívták.) Jóska igen nagy élvezettel és változatossággal készítette az omletteket.
 
 
Az egyszerű omlett
Kiadós, olcsó reggeli étel! Nagyétkűbb férfiaknak is elég az egy tojás – ugye, ennyi elég annak igazolására, hogy kiadós étel?
Hozzávalói:
-          személyenként egy tojás
-          2 főre 1 ek rétesliszt
-          2 főre ½ dl tej
-          Só, bors, reszelt szerecsendió
Jóska két tojást felütött, a habverővel felverte és beleszitálta a lisztet. Így könnyen tudta szépen, homogénre keverni a habverővel, ízesítette, beleütötte a többi tojást, simára keverte.
Ezt a pépet hígította a tejjel, amivel elkeverte.
Közben már melegítette a serpenyőben az olajat, és beleöntött annyi keveréket, hogy vastagabb palacsintát kapjon.
Nem szabad túl sokáig sütni, pár perc, és ha érzem a serpenyő megmozdításakor, hogy az omlett mozdul szépen, önállóan, akkor szélesebb falapáttal átfordítom. Nem mindig sikerül teljesen, eb aki bánja.
Nagyon szép foltosra szokott sülni a másik oldala- és igen finom.
 
Jóska piros paprikával szórta, tejfölözte, kaprozta, vagy reszelt sajttal ette.
 
Sajtos omlett
 
Sajtossá lehet varázsolni ezt az egyszerű omlettet, ha sütés előtt belekeverek annyi reszelt sajtot, amennyit csak akarok, (na jó, 4 személyre mondjuk 10 dkg-ot), de nem az összest, kell a végére is!
Így, sajtosan sütöm, és még jobban vigyázok a sütésnél, nehogy túlsüssem, a megégett sajt keserű tud lenni, elrontja az omlettet.
Nagyon forró olajba kell önteni, de rögtön vissza kell venni a melegből, közepes tűzre, és oda kell figyelni rá (nem érdemes elmenni mellőle), ahogy érezni a sült tojás szagát, fordítani szoktam, nehogy megégjen.
 
 
Különlegesebb vajas omlett
 
Ekkor a Jóska sógor a 4 tojáshoz 10 dkg puha vajat is adott, habosra keverte. Aztán jött a liszt, a fűszerek, a tej/tejszín, és így készítette el az omlettet.
Ha a vajat a tojás sárgákkal keverte össze, akkor a tojás fehérjéket habbá verte, és a kemény habot sütés előtt forgatta össze a sárgájával.
Hogy biztosan habos maradjon, néha csipetnyi szódabikarbónával is elkeverte a lisztet a készítés során.
 
Krumplis omlett
 
Jóska sógor meghámozta, felkockázta a személyenként egy kisebb darab krumplit, olajban kisütötte jó ropogósra. Egy kisebb fej hagymát vékonyra karikázva megsütötte a krumplikockák között.
Közben már begyújtotta a sütőt jó melegre – ez fontos!
 
Elkészítette az omlett tésztáját.
Olajjal együtt tepsibe öntötte a krumplit, ráöntötte az omlett tésztáját. Berakta a forró sütőbe, mérsékelte a tüzet, a tetejét piros ropogós foltosra sütötte.
 
Az asztalra tette, felkockázta, és tányérokon így kínálta jóféle savanyúkkal, fehér kenyérrel. Jóska sógor 20 éve halt meg húsvét utáni kedden - és tavaly ettem Spanyolországban olyan panyol krumplis omlett-féle lepényt, és ledöbbentett, hogy Jóskának, aki akkortájt Spanyolországról tán még nem is olvasott, az ő omlettje a liszttől, tejtől eltekintve szinte teljesen a spanyol tortilla de patatas... 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr844526749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása