Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.20. 12:44 mijemaja

Sült kecskesajt velesült zöldségekkel és salátával

Címkék: reggeli citrom sajt kecskesajt cukkini zöldségek vegetáriánus előétel #összes kenyérnélküli

Nem naponta, de elég sűrűn eszünk sajtokat, s az egyik kedvencünk a kecskesajt nyersen is, sütve is nagyon finom. A kecskesajt is a rendszerváltás ajándéka (legalábbis számunkra): szép lassan kinyíltak a boltok, és megjelentek a külhoni finomságok, s nálunk is elindultak a kisgazdaságok, a sajtkészítő míves kis műhelyek, és a korábban Bulgáriában, a „jugoszláv tengerparton” evett finom sajtok mindennapjaink szerves részévé váltak. Előnye: gyorsan megvan reggel is – és kenyér nélkül is ehető!- , apátoknak kenyér helyett elég az a kis pirított kocka a sütés végéről, vagy 1-2 főtt krumpli felkarikázva, amit átpirítok a zöldségekkel együtt. Nektek pedig így is elég, simán a sült zöldségekkel és/vagy salátákkal.
 
A sült kecskesajtot vagy vele sütött zöldségekkel (cukkinivel (!!), paprikával, hagymával), vagy friss zöldsalátával (vagy mindkettővel!) szoktam elétek tenni. Padlizsánt is jó sütni vele, de egyenlőre azt csak én eszem. Felkarikázom, besózom, hagyom izzadni (gyöngyözik a sótól), leitatom egy papírtörlővel, lisztbe, paprikás lisztbe, borsos lisztbe – mikor mibe- forgatom és teszem sülni a többihez.
 
Kell hozzá fejenként
-          2-3 darab vastagabbra vágott, de kisebb szelet sajt (lehet kapni kerek kiscipóra formázott sajtocskákat is aranyáron)
-          ½ fej citrom reszelt héja és leve, a másik ½-ed citrom mehet karikákra is
-          fűszerek: őrölt fehér bors, só
-          zöldfűszer, ami van, kakukkfű, oregano, majoránna, zöldpetrezselyem, stb.l
-          érdemes olívaolajat szánni hozzá*
-          nem feltétlenül fontos, de jó 1-2 gerezd fokhagyma is
 
A reszelt citromhéjjal ízesített olajban átforgatott kecskesajtot nagyon forró sütőben, rácsos grillserpenyőben vagy az igazi, ha grillen hirtelen megsütöm.
Fontos! Forró legyen igazán, akármin készítem, és gyors legyek, 2-3 perc az egyik oldal, 1-2 perc a másik! Sütőlapát is kell (nálam a sajtvágó lapát vált be ehhez a sajthoz), azzal könnyebb fordítani s kivenni is a sajtot.
Ahogy kiveszem, friss citromlével pikánsabbá teszem, s ekkor jöhet egy kis frissen kinyomott fokhagyma is rá – a férfiaknak, nekik így jobban ízlik…
 
Szoktam fűszeres olajat is készíteni, főként, ha zöldségeket (cukkinit, húsos zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, stb.) is sütök a kecskesajt mellett.
Olyankor előbb sütöm a zöldségeket, s ha kiszedtem őket szűrőlapáttal, akkor jöhet bele a kecskesajt, egyrészt azért, mert így még ízesebb az olaj, amiben sül, másrészt azért, mert hátha elrontom, és véletlenül megfolyik, s akkor már nem mehet bele a zöldség, akkor ugyanis biztosan megég, kozmás, büdös lesz a konyhám tőle.
 
*A zöldségekhez a fűszeres olaj készítése:
-          olajba forgatom a felaprózott zöldfűszereket,
-          borsot darálok bele (beleszórok, ha őröltet használok)
-          belereszelem a citrom héját
-          belekarikázom a citrom felét vékonyra
-          elkeverem és jöhetnek a zöldségek, sőt, még a sajt is. (Csak összerázom, ne törjön a sajt!)
 
A pácolajon sütöm - ahogy már mondtam,-  előbb a zöldségféléket a citromkarikákkal együtt, aztán a sajtot. A sajt mindkét oldalát megpirítom.
Ha a sajt megvan, kenyeret szoktam beletenni, s amíg kihűl az olajmaradék, addigra meg is pirul az 1-2 kenyér mindkét oldala.
Ti az ilyen olajban pirított kenyeret nem eszitek, de én nagyon szeretem.
Halkan megjegyzem, a kockázott zsemlét vagy kenyeret ugyanígy elkészítem, és akkor már megeszitek a salátával…
 
Tálalás: zöld salátaágyon, sült zöldfélékkel, pirított kenyérkockákkal – vagy ezek közül bármivel, nagyon finom.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr824527258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása