Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 01:16 mijemaja

Aszódi Bangó Kató cigánypecsenyéje

Címkék: sült fokhagyma grill főétel karaj disznóhús szűzpecsenye aszódról #összes katótól cigány konyha

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aszódon jártunk, felugrottunk Katóékhoz, és nagyon finom pecsenyével kínáltak meg.
Hogy csináltátok ezt a finomat? – kérdeztem, de olyan egyszerű volt, hogy fel sem írtam, mondván, ezt könnyű megjegyezni.
 
A lényege az volt, hogy Katóék készítettek egy pácot:
-          olajjal,
-          ecettel,
-          sok-sok fokhagymával,
-          és tettek bele egy kis sűrített paradicsomot,
-          őrölt borsból jócskán, piros paprika is jöhetett bele
-          s a végén Béla (Kató férje) még egy kis cukrot is kevert belé, hogy selymesítse az ízét.
 
Nem emlékszem, volt-e benne mustár, de nem is baj, mert akkor ez kétféle pecsenye:
a.)    mustárral
b.)    mustár nélkül (ígérem, meg fogom kérdezni Katótól)
 
Ezzel bekenték a húsokat, pihentették pár órát (Béla szerint, ha lehet, előző nap megcsinálta, mert úgy még finomabb).
(Kató és Béla várt minket, ezért előző nap bepácolták már nekünk a hússzeleteket, berakták a hűtőben, és ott a hűvösön érlelődtek.)
 
Végül ott, előttünk, amíg beszélgettünk, gyorsan, pár perc alatt simán megsütötték olajon a bepácolt hússzeleteket a fokhagymás-paradicsomos bundájukban.
 
A kertben, parázson még jobb, - mondta Kató, de mi ősszel voltunk. Jól is esett ez a szívet melengetően finom disznósült.
 
Béla azt mondta, szűzpecsenyéből a legfinomabb, de karajból is jó, és úgy árban kiadósabb.
 
Katóék tört krumplit adtak hozzá, amit megöntöztek a sült hús fűszeres maradék olajával.
 
Hozzávalók:
-          Fejenként legalább 2 szelet hús, de lehet több, mert csak ti megesztek hármat simán belőle egyszerre…
-          1 dl olaj
-          ½ dl borecet
-          4 főre legalább egy fej (kettő se sok!) fokhagyma
-          Kis doboz sűrített paradicsom
-         
-          őrölt bors
-          1 kk porcukor
 

 

Nagyon finom! Azóta már sokszor készítettem nektek, igazán igazi cigánypecsenye. (Legfelül az első képen Kató van férjével, Bélával az aszódi temetőben, mikor az unokájuk bérmált.)

 

aszódilukibácsi1.JPGKedves Aszódi Marimama kedvéért ideteszek még egy képet a Luki bácsiról és a zenekaráról, amikor zenészként dolgozott.

Igaza van Marimamának: rendkívüli úriember volt, kiváló zenész. Kató édesapját szerintem rengetegen ismerték és szerették. (Amikor temették, úgy húzták a muzsikát a zenésztársai, számomra hihetetlen élmény volt ilyet addig nem láttam, hogy a temetés ünneppé válhat…)

 

Egy kis érdekesség:

Vujity Tvrtko: A cigánypecsenye az cigánypecsenye!

cigánypecsenye.JPGA műsorvezető értetlenül áll a közkedvelt étel elnevezése körül kialakult újabb viták előtt. Vujity Tvrtkoról köztudott, hogy mindig kiáll a jó ügyek mellett, és hogy harcol a kisebbségek jogaiért. Azonban egy témával kapcsolatban most teljesen meglepődött.
"Németországban már megint azon pörög valaki, hogy tiltsák be a "cigánypecsenye" nevű ételt, annak "rasszista" megnevezése miatt" - írja a műsorvezető közösségi oldalán. Tvrtko konkrétan hülyének nevezi azt, aki fellép a tradicionálisnak számító étel elnevezése ellen. Olvassa el, mivel indokolja véleményét a műsorvezető!  - Írta a neten a http://www.sztarklikk.hu/musorvezeto/vujity-tvrtko/50310/ .

Németországban már megint azon pörög valaki, hogy tiltsák be a „cigánypecsenye” nevű ételt, annak „rasszista” megnevezése miatt. Mint kisebbségi, rám igazán nem mondhatja senki, hogy rasszista lennék! Sarkosan sem szoktam fogalmazni, most kivételt teszek: a cigánypecsenye az cigánypecsenye! Aki fellép az elnevezés ellen az meg hülye! Szerintem…

- ezt írta Tvrtko, szóval a sztárklikk egészen sikeresen feltupirozta, és volt egy komment is,

 

DRAGY kommentje: Tvrtko-nak igaza van. A cigánypecsenye igenis ezen a néven került be a köztudatba és egy finom, fokhagymás étel. Ezzel a hozzáállással még több száz ételféleség elnevezését be lehetne tiltani, mert az emberi hülyeség nem ismer határokat és egy felülről korlátlan matematikai mennyiség. Tvrtko áljjon ki a nevemben is, mert ennek az ételnek ez a neve. Aki ebben rasszizmust sejt, az finoman szólva is Isten jámbor barma. ...

Az én kommentem: én mint nép, nagyon büszke lennék arra, hogy ez az étel ezen a néven szerepel, mert ez nagyon-nagyon finom hús!!

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr474528506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mijemaja 2012.09.02. 11:32:55

@Marimama:
Kedves Marimama!
Köszönöm, hogy tetszenek a receptek.
Nem tudom, feltettem-e már, de ellenőrzöm mielőbb, Katóék egyszer hihetetlen finom és egyszerű salátával is megleptek, s elkértem a receptjét, azóta is készítem. Kató édesapja igen híres zenész cigány volt, az öccse osztálytársam Aszódon általánosban, és a mamája igen jól főzött, tőlük van egy-két autentikus cigány ételreceptem is.
Bízom benne - miután csupa régi, kipróbált, bevált ételről van szó, azok is tetszenek majd Önnek! (Családomnak, lányaimnak ízlenek!)
Maja

mijemaja 2012.09.03. 19:25:33

@Marimama:
Kedves Marimama!
Bizony Bangó bácsiról van szó, akit mi Luki bácsinak hívtunk. Kató a lánya Újtelepen él Aszódon, s megtaláltam a saláta receptjét is, nincs fent, mert hiányzott még a fotó a készítéséről - de felteszem, és a fotót pótolom,egyenest Marimama kedvéért és persze Kató tiszteletére.
Maja
süti beállítások módosítása