Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 14:58 mijemaja

Eperdzsem almával és rebarbarával hagyományosan, vagyis mesterséges izék nélkül

Címkék: alma eper lekvár befőzés rebarbara #összes

A 2:1-ben és 3:1-ben befőzőszerek használata után rájöttem, én nem szeretem azt a mesterséges, kocsonyás állagú lekvárt, hiszen épp ezért nem szeretek bolti lekvárt enni a kenyéren, emiatt veszek gyümölcsöt azért, hogy lekvárt főzhessek magunknak, bár- leginkább magamnak és keresztapátoknak. (Ti nem vagytok valami lekvárosak, süteményekben, palacsintákban   eszitek leginkább.)

 

No, jöjjön a hagyományos befőzés

 

Alaphozzávalók: eper és cukor (2:1 arányban, de ha nem édes, bővebb fél kiló kell 1 kg tisztított eperhez, ha szuperédes, akkor meg kevesebb).

Teszek bele almát, - ahhoz citromot!-  mert az olcsó, tele van pektinnel (zselésít), kiadósabbá teszi, és el is bírja az eper íze.

Ha van rebarbara, azt a savanyúsága miatt teszek hozzá.

Na meg a textúrája végett – higgyétek el, valami fantasztikus, amikor megkenem a kenyeremet a lekvárral beleharapok, és az édes zselés lekvárban ott az eper rücskös kis darabja, aztán a rebarbara savanykás kis levélnyelére harapok…  

Főzési időt tekintve az almához kell a legtöbb, utána az eperhez, legkevesebb a rebarbarához (azt szeretem kockázva beletenni, és ha lehet, maradjon meg a formájából legalább az emléke a kész dzsemben).

 

1. Az epret összekeverem a cukorral, hagyom levet engedni egy üveg vagy porcelán, RM tálban.

 

2. Az almát vagy finoman lereszelem, vagy összeturmixolom, citromlevet facsarok hozzá, és vagy belefőzöm a citrom héját, vagy belereszelem. Ezt az almapépet vagy egy órát kocsonyásra sütöm a sütőben – azért ott, mert ott nem kozmál oda alacsony tűz mellett.

(Sütés előtt, még hidegen a sütőben alulra rakom az üres üvegeket, had fertőtlenítse ki a meleg őket.)

 

3. Összekeverem az almát a cukros, levet eresztett eperrel, és felteszem a tűzre egy lábasban.  Egy fazék vizet is felforralok, abban a lekvárfőzés alatt kifőzöm az üvegtetőket, kivasalt szalvétán meg is száradnak, mire tölteni kell.

 

4. Amikor már tányérpróbán szinte azonnal dermed a leve, akkor teszem bele a meghámozott, felkockázott rebarbarát.

Összeforgatom, összeforralom, pár percet adok neki.

 

5 Aligtűzön hagyom melegedni, és a mellé rakott üvegeket elkezdem tölteni.

 

6. Szoktam néha egy kis rumot tenni a tetejére - nem árt az ízének, javítja a tartósságát, de nem mindig van itthon rum, és fölöslegesen drágítja a lekvárt, mert nem igazán kell bele, vagyis gyakran ki is hagyom. Lezárom az üvegeket, megfordítom őket, és figyelem, ereszt-e valamelyik. (Annál újra kell főznöm a lekvárt, fertőtlenítenem az excájgot, tényleg, az evőeszközökre vonatkozóan erre Erdélyben „eccájgot” mondtak anno, és ma már lehet, nem is értitek, se így, se úgy…)

 

 

7. Ha nem folyik, kb. 5 perc múlva az üvegeket megfordítom, újságpapírba göngyölöm (nagyon jó erre a Népszabadság, már mondtam, ablakmosáshoz is használom, méretes, issza a vizet, fényesít, és a maradék papírt mindig elvisszük a papírgyűjtő helyekre, tudjátok, legyen fája a gyermekeiteknek).

Meleg száraz dunsztba teszem az üvegeket, és ott is hagyom 2-3 napig, aztán mennek a pici kamrámba.

 

A dzsem a többféle darabos miatt talán több levegőt tartalmaz, nem tudom ezért-e, de érzékeny a pontos lezárásra, ha egy éven túl tenném el őket, akkor gőzölnöm kellene. Pár hónapig így is bírta a nem túl jó spejzomban.

 

Hozzávalók:

2 kg eperhez 1 kg cukor,

½ kg alma (3-4 db, mikor mennyi)

Egy csokornyi rebarbara (amennyi van)ú

1-2 citrom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr784529711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása