No, jöjjön a hagyományos befőzés
Alaphozzávalók: eper és cukor (2:1 arányban, de ha nem édes, bővebb fél kiló kell
Teszek bele almát, - ahhoz citromot!- mert az olcsó, tele van pektinnel (zselésít), kiadósabbá teszi, és el is bírja az eper íze.
Ha van rebarbara, azt a savanyúsága miatt teszek hozzá.
Főzési időt tekintve az almához kell a legtöbb, utána az eperhez, legkevesebb a rebarbarához (azt szeretem kockázva beletenni, és ha lehet, maradjon meg a formájából legalább az emléke a kész dzsemben).
2. Az almát vagy finoman lereszelem, vagy összeturmixolom, citromlevet facsarok hozzá, és vagy belefőzöm a citrom héját, vagy belereszelem. Ezt az almapépet vagy egy órát kocsonyásra sütöm a sütőben – azért ott, mert ott nem kozmál oda alacsony tűz mellett.
(Sütés előtt, még hidegen a sütőben alulra rakom az üres üvegeket, had fertőtlenítse ki a meleg őket.)
3. Összekeverem az almát a cukros, levet eresztett eperrel, és felteszem a tűzre egy lábasban. Egy fazék vizet is felforralok, abban a lekvárfőzés alatt kifőzöm az üvegtetőket, kivasalt szalvétán meg is száradnak, mire tölteni kell.
Összeforgatom, összeforralom, pár percet adok neki.
5 Aligtűzön hagyom melegedni, és a mellé rakott üvegeket elkezdem tölteni.
6. Szoktam néha egy kis rumot tenni a tetejére - nem árt az ízének, javítja a tartósságát, de nem mindig van itthon rum, és fölöslegesen drágítja a lekvárt, mert nem igazán kell bele, vagyis gyakran ki is hagyom. Lezárom az üvegeket, megfordítom őket, és figyelem, ereszt-e valamelyik. (Annál újra kell főznöm a lekvárt, fertőtlenítenem az excájgot, tényleg, az evőeszközökre vonatkozóan erre Erdélyben „eccájgot” mondtak anno, és ma már lehet, nem is értitek, se így, se úgy…)
Meleg száraz dunsztba teszem az üvegeket, és ott is hagyom 2-3 napig, aztán mennek a pici kamrámba.
A dzsem a többféle darabos miatt talán több levegőt tartalmaz, nem tudom ezért-e, de érzékeny a pontos lezárásra, ha egy éven túl tenném el őket, akkor gőzölnöm kellene. Pár hónapig így is bírta a nem túl jó spejzomban.
Hozzávalók:
½ kg alma (3-4 db, mikor mennyi)
Egy csokornyi rebarbara (amennyi van)ú
1-2 citrom