Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 20:56 mijemaja

Fejérdi Gyula villányi szuper birkapörköltje

Címkék: répa pörkölt hagyma egytálétel főétel csipetke #összes villányból birkahús gyulától

Hoztam haza Gyula pörköltjéből: annyira ízletes volt, hogy a receptjét is elhoztam nektek. Igaz, elég szűkszavúan válaszolgatott, de kiszedtem belőle a tennivalókat.
 
Hozzávalók:
-          Másfél kiló birkacomb kell hozzá. De persze nem mindegy, ki az a hentes, akitől veszed… - mondá Gyula.
-          Két szép csík kolozsvári szalonna
-          3 jó fej vereshagyma
-          5-6 gerezd fokhagyma
-          Egy csípős, húsos paprika
-          Pár sárgarépa, 1-2 fehér répa
-          Igazi fomás, nagy házi csipetke (Gyula szerint annál jobb, mennél finomabb, hozzáteszem, ez a lustaasszony féle, nagy csipetke)
-          Fűszerek: só, 3 ek édesnemes őrölt paprika, 1 ek csípős őrölt paprika (krém is lehet), fél tubus gulyáskrém, jó sok őrölt kömény, kis bors.
 
Előkészítésképpen Gyula a húst teljesen lehártyázza, lezsírozza, és a színhúst felkockázza.
 
A birkapörköltet Gyula a szalonnával kezdi, kiolvasztja a zsírját, és kiveszi a szalonnát. (Jó lesz energiának a főzéshez!)
A szalonnazsírra dobja a 3 összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymákat, megpirítja, és leveszi a tűzről.
Most jön egy fontos és pörköltnél szokatlan lépés: Gyula összeturmixolja a hagymákat.
Vissza teszi a tűzre, és beledobja a húskockákat.
Átforgatja, pörkölgeti, aztán jöhetnek a fűszerek: a lapos ek só, 3 ek édesnemes őrölt paprika, 1 ek csípős őrölt paprika (krém is lehet), fél tubus gulyáskrém, jó sok őrölt kömény, kis bors.
Jöhet a felöntés: vízzel és nagyon finom villányi portugeiserrel/kékfrankossal.
Kicsi tűznél kb. másfél órát párolja.
Akkor jön bele a kis hasábokra vágott zöldség, a paprika és a csipetke, eztán Gyula lefedve tovább párolja.
Fél óra múlva tálalható. Azon forrón kell enni!- mondta Gyula, de felmelegítve is jó ám.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr374530431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása