Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 22:00 mijemaja

Lecsó ahogy Jóska sógor csinálta és Judithka csinálja

Címkék: hagyma zöldséges paradicsom paprika egytálétel főétel lecsó aszódról #összes judithkától jóskasógortól tót konyha palóc étel

Ez a recept azért került leírásra, mert amikor a hagymaleves kapcsán Judithka azt mondta, hogy abba karikázza a hagymát, visszakérdeztem:Vékonyra? – Háát, inkább olyan ressre, mint a lecsóhoz. - Te nem kockázod a hagymát a lecsóhoz?
- Nem, apám sem kockázta, hanem ugyanígy karikázta.
- Akkor te hogy készíted a lecsót?
 
Hát így. Dőlt betűkkel írom le a receptet, mert Judithka diktálta.
 
Hozzávalók (nekünk fele is elég volt négyünknek!):
-          négy fej hagyma legalább 4 főre számítva
-          legalább 1 kg paprika
-          Paradicsomból ½ kg minimum, de én hozzáadok egy nagyobb paradicsom konzervet is Tibi miatt, mert ő a sűrűbbet szereti
-          Olaj, só, bors, pirospaprika
 
Előkészítése:
-          Hagymákat karikázom, először félbe vágom, aztán elfektetve szépen vékonyra, (nem, nem hajszálvékonyra!) karikázom.
-          Karikára vágom a paprikát
-          és paradicsomot is, de a paradicsomnak előtte forró vízbe mártva lehúzom a héját, mert nem szeretjük a lecsóban a par héját ö pödrődve.
 
Elkészítése:
 
Olajon a hagymát megdinsztelem.
Ha már üveges, hozzá adom a karikára aprózott paradicsomot.
(Aprózott? Az előbb azt mondtad, karikázott!– igen, karikára aprózott, mert a héja lehúzása után az már aprózásnak minősül.)
 
 
Hagyom fedő alatt szöttyösödni, hogy ne égjen le a paprika utána. Kicsit sózom is.
 
Ekkor, ha a paradicsom már szöttyös, akkor hozzáadom a paprika karikákat, a  pirospaprikát, borsozom, ha kell, még sózom.
(Azt hiszem, itt mondta Judith, hogy többlet paradicsom bevitele lehetséges, pl. sűrített paradicsommal, elvégre mi paradicsomosabban szeretjük – vagyis én beraktam hozzá egy kis házi finomságos paradicsomaprólékot, vagyis aprózott paradicsomot megpárolva egy kis fokhagymával zellerrel, és télire elrakva..)
 
Lefedve 10percet párolom.
 
Végül fedő nélkül zsírjára sütöm
 
Ha tojással készítem,(így is szoktam, apám így szerette igazán!),  akkor kevés levet hagyok alatta, mer’ a tojás úgyis felszívja
 
Hát, elkészült. Keresztapátok azt mondta, „hát, a sógorod tényleg tudott főzni!...”
Nem kérdés, tényleg tudott, és a lecsó is nagyon finomra sikeredett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr194530563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása