Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 21:24 mijemaja

Töltött káposzta Zágonból Ibi szerint

Címkék: savanyú káposzta egytálétel főétel kapor szalonna disznóhús darált dagadó borsikafű #összes

A töltelék nagyon hasonlít Ibi fasírtjának masszájához. Azért zágoni, mert Ibi édesapja szájíze szerint készíti a töltött paprikát, úgy tanulta meg a zágoni rokonoktól. Meglehet, az onnan származó Mikes Kelemen is az ilyen töltött káposzták után sóhajtozott ott a messzi Rodostóban…
„Zágon felé mutat egy halovány csillag,
Hol a bércek fején hókorona csillog,
S a bércek aljában
Tavaszi pompában
Virágok feselnek”. (Lévay József: Mikes)
A képen a zágoni szülőház az ottani  dédunokákkal... 
 
A csomboros, kapros, szalonnás töltött káposzta hozzávalói:
-          1 kg darált hús, legjobb dagadóból
-          2 dkg só
-          Sok bors
-          Reszelt szerecsendió
-          Egy csík szalonna
-          Egy fej hagyma
-          Fél fej fokhagyma
-          2 tojás
-          1 ek piros paprika
-          Annyi tk rizs, ahány gombócot csinálni akar
Egyéb hozzávalók:
-          1 kg savanyú káposzta
-          Fél fej leveles káposzta
-          Borsikafű (Csombor), kapor
-          Szalonnabőr
-          Paradicsomlé
-          Még egy fél fej hagyma
 
Elkészítése:
 
  1. Ibi nagy tálba teszi az 1 kg darált húst, (dagadóból), sózza 2 dkg sót, jó sok borsot, kevés reszelt szerecsendiót, 1 ek piros paprikát tesz hozzá. Egy csík szalonnát is hozzádarál, egy fej aprózott, pirított hagymát, fél fej fokhagymát összedolgoz két egész tojással.
  2. Hozzátesz annyi tk rizst, ahány gombócot csinálni akar, és az egészet jól elkeveri.
  3. A káposztalevélbe göngyöli a húsgombócokat.
  4. Végül egy nagy zománcos fazékba kezdi el tölteni:
-          Alulra tesz egy réteg kimosott savanyú káposztát
-          Arra teszi a káposztalevelekbe göngyölt gombócokat
-          Borsikafüvet, kaprot tesz közéjük, szalonnabőrt is tesz bele
-          Addig folytatja, amíg el nem fogy a hozzávaló. A végére is káposzta kerül.
-          Feltölti 2/3 magasságig vízzel, hozzáönt ½ liter paradicsomlevet, belevág fél fej hagymát igen apró kockákra.
  1. Végül 2 óra alatt szép lassan összepárolja az egészet.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr194530479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása