Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.22. 22:22 mijemaja

Kókuszgolyó házilag

Címkék: édesség keksz kakaó desszert vaj sütés nélkül

Nem emlékeztem már, miért nem készítek kókuszgolyót, amíg újra bele nem fogtam: mert ha nem figyelek oda, rengeteg lesz belőle, és a fülünkön is az gurul ki…Pedig egyszerű ám, finom, és még mázlim is volt Tinka a vendégeiddel, ha ők nem szállnak be a kókuszgolyó pusztításba, még a jövő héten is azt kínálnám minden nap.
Kell fél kilónyi reszelt keksz. Édes háztartási keksz összetörve és turmixban őrölve, diódarálóban darálva, vagy így, készen megvéve (én így tettem).
Általában 10 dkg vajat javasolnak, de én simán adok 15-20 dkg-ot is, kellemesebbé teszi, és könnyebb kikeverni, jobban összeáll a tésztamassza.
Ízesítésül 4-6 ek cukor kell, és nem árt 1-2 tasak vaníliás cukor sem. Én a szokásos (turmixban darált, beledugott vaníliarúdtól illatos cukrot használtam, nagyon jó aromát adott – ezt épp a vendégeitek tanúsíthatják!)
Annyi kakaót adok hozzá, amitől szép barna színt kap. Nehéz mennyiséget mondani, annyira függ, honnan van a kakaó, de a holland típusúból 2-3 púpos ek elég bele.
Ó-ó, ki ne hagyjam a rumot! Rumaroma kellene gyermekekhez, de ti már nagy gyermekek vagytok, vagyis igazi jóféle rum került bele. Édest idézem: olyan szegények vagyunk, hogy csak nagyon jó minőséget vegyünk mindenből…Hát, így szokott rá anyátok a minőségi italokra. A rumból 2-4 ek kerülhet bele, kanalanként adom hozzá, segít az eldolgozásban. (Tényleg ízlés szerint kell, több már zavaró, kevesebb nem érződik ki.)

 

Kihagytam valamit?
A massza összeállításakor van, aki tejjel segít be a gyúráshoz, 2-3 dl folyadék jöhet ennyi mennyiséghez, de nemcsak tej, lehet sima víz, én szívesen használok meggylevet (meggybefőtt levét pl.). Az fontos, hogy forró legyen, mert akkor kevesebb kell belőle. S ha több a vaj, akkor 1-2 dl meleg folyadék is elég.
 
Nagyjából ez is a sorrend:
-          egy nagy tálba öntöm a darált kekszet,
-          hozzászórom a kakaót, a vaníliás porcukrot,
-          Belevágom vékonyra a lágy vajat, és fakanállal keverem, keverem…
-          Aztán az egészet gyorsan összedolgozom.
A masszából vizes/olajos kézzel golyócskákat készítek.
Szoktam (főleg meggybefőtt bontásnál) egy-egy meggyszemmel tölteni. Akkor az igazi, ha rumos a meggy, vagy ha sima, van időm 1-2 órácskát rumba áztatni őket töltés előtt.
Kérdeztem apátoktól: Most is készítsek meggyel töltött kekszgolyót? – ő elgondolkodott. „Hááát, az csak jót tehet neki, nem?”
A képeken a kisebb golyók (hamm-bekaplak méretűek) simák, a nagyobbak meggyszemmel töltöttek.
 
Jöhet a díszítés. Szabad a pálya, lányok, ne ragadjatok le a kókuszreszeléknél – bár az a klasszikus.
- szóval ki ne maradjon a kókuszreszelékbe hempergetett golyócska a kínálatból
- de mindenféle színű tortadarába lehet hempergetni a kész golyócskákat
- s a legelőbb megevett változat a pörkölt darált mogyoróba forgatott
- de finom a darált vagy pörkölt és darált mandulába, dióba beleforgatott golyó is
- minőségi, éjsötét kakaóporba (ínyenceknek!) kell készíteni
 
Extra: ha csokiba, olvasztott étcsokoládéba forgatjátok.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr524532768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.judithka 2012.08.29. 11:14:01

Szia Marim!
lapozgatok itten a receptek között, jókat röhögök magamban, néha potyog a könnyem, mintha csak együtt dumcsiznánk, és emlékeznénk, de most itt a kókuszgolyónál eszembe jutott, hogy Édes inkább a kókuszos keksztekercset részesítette előnyben, mert azzal nem volt annyi macera. Emlékszel? olyan rudakat csinált belőle és azt szeletelte és kínálgatta a vendégeknek! Judithka

mijemaja 2012.08.29. 15:52:04

@t.judithka:
Örül a szívem, hogy ír nekem valaki és pontosabban:VALAKI, szóval éppen Te!
Megvan a kókusztekercs is, nem is akárkitől, a Fuferenda Maritól, aki híresen jól készítette, felteszem hamarosan, jó-e?

t.judithka 2012.09.02. 21:16:16

@mijemaja:
Jó biza! tegyed csak felfele!::))
süti beállítások módosítása