Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.22. 22:30 mijemaja

Korhelygulyás avagy korhelyleves marhahússal, krumplival

Címkék: leves krumpli marhahús savanyú káposzta egytálétel főétel kolbász főtt leveszöldség

Hozzávalók:
-          2-3 csík szalonna
-          2 fej vereshagymát.
-          20-30 dkg marhalábszár
-          Fűszerek. Só, bors, kömény, piros paprika, húsos csípős paprika, 1-2 ek paradicsompüré (vagy egy-két paradicsom),
-          Füstölt kolbász egy darabka
-          Leveszöldség: répa, fehér répa, zeller, zöldbab
-          fél kilónyi savanyú káposzta
-          sűrítéshez: 1 lapos ek rétesliszt, ½-1 dl tej (tejföl)
 
Elkészítése:
 
1. Az alap egy jó marha pörkölt vagy annak a maradéka...(ettől gulyás, ugye):
-          szalonnazsíron átpirítok 2 fej összekockázott vereshagymát.
-          Megszórom egy kis piros paprikával, rádobom a felkockázott 20-30 dkg marhalábszárat, sózom és összeforgatom, megszórom borssal, kis köménnyel.
-          Hozzáadok egy kis csípős paprikát, 1-2 ek paradicsompürét (vagy egy-két paradicsomot),
-          Felöntöm vízzel, kb. leves sűrűségűre. Így párolom lefedve.
 
2. Ha már félig puha a hús, akkor hozzákezdek egy másik lábasban a zöldségek előkészítéséhez.
-          kolbászkarikákat kiolvasztok.
-          A zsírjukra rádobok felkarikázott répát, fehér répát és zellert. Átforgatom, és magas tűznél összepirítom.
 
3. A gulyáshoz adom a megpirított zöldséges kolbászragut. Nem adhatom a húshoz pirítva az elején, más a puhulási ideje a zöldségeknek, és finomabb pirítve a zöldségek íze, a kolbászból is jobban kiolvad a zsírja. Viszont, ha lustább vagyok, akkor kényelmen csak belevágom a marhapörköltbe az összevágott zöldséget és kolbászt.
 
4. Hozzáadok fél kilónyi felvágott savanyú káposztát a levével együtt. Nyáron friss, kovászolt káposztával készítették felénk – úgy volt talán a legfinomabb. Vagy csak fiatalabb voltam? Nem, finomabb úgy, próbáljátok ki nyugodtan, igazat szólok!
 
5. Lefedve teljesen puhára párolom az egészet.
 
6. A vége felé zöldbabot, krumplikockát is tehetek bele, ha van otthon.
 
7. Végül 1 lapos ek réteslisztet elkeverek ½-1 dl tejben(tejfölben), és a korhelygulyást besűrítem vele. Apátok szereti! A tejfölről, amit nem szeret, mélyen hallgatok, „Mitől fehér?” – „Hát a lisztes rántástól!”
Igazán férfias, tartalmas étel, jó kis aratóebéd.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr904532774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása