Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.23. 18:18 mijemaja

Édes csokis tortája születésnapokra

Címkék: piskóta torták sütemények desszertek édestől aszódról #összes

Ez a torta a családi örökség része.
Édes ajándéka a család minden tagja felé egy-egy szülinapi torta volt. Eleinte variált, aztán kérdezett, s mert egyre többször kértük „A Csokitortát”, így eljutott oda, hogy már nem is kérdezte: mindenki csokis tortát kapott. Mi csokis tortával ünnepeljük a születésnapokat azóta is.
Édes halála után Zsuzsa nővéremmel készítettem, miután ő is elment, kénytelen voltam egyedül csinálni, és mostanság Fanni, te vagy az én nagy segítségem a tortakészítésben.
 
Édes sima piskótatortát készített. (Külön: Édes piskótái címmel írtam le nektek!)
Kettévágta, megkente csokis krémmel, bevonta ugyanazzal a krémmel, és díszítette, mikor- mivel:
-          marcipánfigurával (cukrászdából)
-          csokoládé bevonattal, olvasztott csokival, főzött csokimázzal
-          csokireszelékkel (étcsokit reszelt sajtreszelővel)
-          vajas krémmel, más színűvel, mint a máz, általában csokis mázon fehér citromos vajkrémet, afféle fondant készített.
A torta oldalára nyáron a bekenés után gyakran édesmorzsát szórt, az nagyon szépen mutatott, és nem ragadt úgy a melegben.
Édes kétféle alkotóból rakta össze a krémet, egy vajas krémből és egy főtt lisztes, vagy főtt darás krémből.
 
Lisztes krémet készített
5 ek liszt
1 ek búzadara
4 dl víz 1 dl tej
 
A víz felét a tejjel feltette a tejforraló nyeles edényben a tűzhelyre melegedni.
 
Közben egy tálkába kimérte a lisztet és a darát, elkeverte, és a hideg vizet lassan hozzákeverte.
 
Szépen kellett haladni, a lényeg, hogy az elején hozzá kell adni annyi vizet, hogy a liszt teljesen csomómente legyen, aztán hígítva simára keverte a maradék liszttel. (Ha nem sikerül, előveszem a robotgépet, és azzal keverem csomómentesre!)
A jó meleg vizes tejhez hozzákeverte, és nem hagyta ott, onnantól kezdve szépen kevergetve felforralta, s pár percet pufogtatta. (Kellett, elmenjen belőle a lisztíz!)
 
20 dkg vajat és 20 dkg porcukrot (lehetne kristályt is, de akkor belehalok, mag nem érződik ki a kristály a krémből – ehhez legkevesebb munka a púderporcukorral van) habosra keverek.
Ízesíteni lehet: citromhéj frissen reszelve, kis rum, a citrom leve, kis vaníliás cukor, vanília aroma…
Ez lenne a VAJAS KRÉM = ezzel lehet díszíteni a kész tortát pl., akár egy kinyomó formával is.
 
A langyos lisztes krémet kanalanként hozzáadom, és szép simára elkeverem. Ha a vajas krémet citrommal, citromhéjjal ízesítettem = citromos krém a tortákhoz
Ha vaníliával ízesítem = vaníliás krém
Ha karamellt készítek, belekeverem = karamelles krém
Ha annyi jóféle hollandi kakaóport keverek hozzá, hogy szép setétbarna legyen (kb. 2-3 ek púposan)  = csokis krém. No, ez a csokis krém a tortához.
 
Még lehet csalni egy picit, nekem könnyebb csomómentesre elkeverni a lisztet a vízzel, ha 1 ek pudingport teszek hozzá. Vaníliásat, tejszíneset vagy csokisat szoktam beletenni, ezek íze aztán passzol a csokis krémhez. Nem jó a puncsos, a karamelles, a citromos – kilógnak nagyon az aromájukkal a krémből.
 
Másik módszerem, hogy a lisztes krémbe keverem a cukrot – persze csak ha már levettem a tűzről, oda ne kozmáljon nekem!
Megvárom, kicsit kevergetve, míg teljesen lehűl, s akkor hozzákeverem a kakaót (2-3 ek-nyit) és a langyos vajat, jó habosra az egész krémet. Sokkal kevesebb munka, és az ízében szinte egyezik, de Édes nem így készítette.
 
A képeken Édes csokitortájának sok formáját láthatjátok az elmúlt évekből - nem jó felvételek, nem is extra torták, de a mi ünnepeink…
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr984542168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása