Igazi gyors, könnyű és elegáns előétel, - de csak ha a vendégeink becsülik a különleges ízeket így együtt.
Az a hibája, hogy utána még adni kell valamit, mert igazi előétel, csak megindítja a nyálképzést…
Szinte semmi nem kell hozzá,
- csak egy érett avokádó,
- igen jóféle, levegőn szárított sonka, olyan „kraljestvo prsuta”, mint amilyet Ljubljanában ettünk, -és kész is a pikáns kóstoló.
- Krémes balzsamecettel (ha úgy jobban tetszik: balzsamecetkrémmel) lett megcsordítva,
- és vegyes csírával díszítve/ízesítve.
A csírák pl. sajtokhoz is nagyon finomak, egy kis zöldfűszerrel megbolondítva! Ám ebben a kis „rögtönzésben”a laza „kompozíció szerves részét képezik, ti is tegyetek hozzá, nemcsak egészséges, hanem finom is.
Egyszer valamerre jártamban pár nyáriszünidős diákot láttam ülni a járda szélén: falatoztak ezt-azt nylontasakokból. Egy jóképű fiatal srác avokádót tartott a kezében, késsel hámozta, szeleteket vágott belőle, és előre csomagolt szárított sonka volt a bal combján kibontva: onnan kivett sonkát evett az avokádófalatokhoz. Balzsamecetkrém, csíra nem volt – de az alapelőétel teljes volt… Csak azért nem fotóztam le, mert illetlennek éreztem (nem volt mód stikafotóra sem), csak az emléket őriztem meg nektek.