Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.25. 19:32 mijemaja

Máglyarakás kétféleképpen Aszódi néni szerint és Judithka módjára

Címkék: alma kifli tojás dió édesség desszert aszódról #összes judithkától aszódi nénitől

 

Máglyarakás, ahogyan Aszódi nénitől tanultam
 
Máglyarakást Aszódi néni készített még az aszódi általános iskola menzáján, én ott ettem. először, s azóta is szeretem. Apátok nincs oda érte, de most már rajta kívül mindannyian esszük, tehát ideje van a készítésének. Ráadásul lehet kis adagokat, „bögrés máglyát is rakni”, vagyis kis csészékben, tálakban jól beoszthatóan készíteni, amiket aztán jólesik kikanalazni/kivillázni egy kis finom nassolásként, vendéglátásként is.
 
Hozzávalók
-          Igazán száradó, pár napos zsemle vagy kifli, fejenként egy db (vagy előrelátóan 2 db)
-          Kiflinként ½ dl tej és 1 tk cukor
-          Nem muszáj, de ne hagyjátok ki a tejből a vaníliát, a vanília rúd az igazi, de a vaníliás cukor vagy aroma is több a semminél, a tojássárgás-vaníliás tej a kifli mellett a máglyarakás alapköve
-          A vajjal nem kell dekázni, de mondjuk kiflinként 1 kk vaj
-          Cca. 2 kiflinként egy tojás, de ha habosabban szeretnétek, akkor egy kifli-egy tojás is jó (régen spórolás volt a tojással, de nagyon)
-          s kiflinként egy fél alma, hámozva, hajszálvékonyra vágva, előre pirítva
-          rá egy (1/2) citrom leve, és érdemes előtte belereszelni a citrom héját is, jó ízt ad hozzá!!!
-          Kellene bele mazsola egy marékkal – miattatok ez kimarad, de azzal igazándiból sokkal finomabb lenne
-          Jó bele egy marék dió vagy mandula egy kis cukorral összedarálva – kihagyható, de kár lenne kihagynátok,
-          zsemlemorzsa
A hozzávalókat előkészítem, vagyis a kifliket felkarikázom, a diót megdarálom egy kis cukorral, és begyújtom a sütőt, előmelegítem olyan 180 oC fokra
 
Elkészítése:
1. A vaj egy részével bekenem azt a jénait, (vagy a sok kis edényt), ami(k)ben  készteni akarom a máglyarakást, és zsemlemorzsával be is szórom. (Többi kell majd a tojásos krémet selymesíteni!)
 
2. „Megrakom” a jénaiban vagy tálkákban a máglyát:
Zsemlemorzsával alapozok
Erre jönnek a száraz kiflikarikák fele.
Cukros darált dióval szórom meg (kipróbáltuk cukros darált mandulával is – nagyon jó lett úgy!!!)
Aszódi néninél nem láttam, de Judithkától látva, rájöttem, hogy érdemes egy kis rummal felforrósítani kevés baracklekvárt, és azt is a dióra csurgatni!!
Vékonyra karikázott alma, de ezt érdemes citromlével fehérre óvni, és én szeretem előpárolni egy kis cukorral (lehet karamellizálva is!!), no meg némi itókával, (rummal, konyakkal, almapálinkával), mert a pityókás alma igen ízletes réteget ad a máglyarakásban, ha a szátokban megérzitek az ízét, az valami mennyei!!
Őrölt fahéjból kis porcukorban elkeverek egy keveset, (így jobb adagolni!), megszórom vele az almákat.
Vagy eleve fahéjas cukorral elkevert almát párolok meg - úgy is finom!
Aztán az almára teszem utolsó rétegként a kiflikarikák másik részét. Rétegrend ezzel OK.
3. Elkészítem a tojássárgás-vaníliás tejet:
Ehhez a tojásokat ketté választom, a fehérjét berakom a hűtőbe, a vége felé dolgozom vele tovább.
A tojások sárgáját a cukorral, vajjal habosra keverem, beleszórom a lereszelt citromhéjat is.
Érdemes vaníliával ízesíteni.
Hozzáadom a tejet, felforralom és langyosra hűtöm.
4. Ezzel a tejjel kell leönteni az egész máglyarakást. (Fontos, hogy ne legyen sok a tej, mert úszni fog az egész. Ha kevés a tej, akkor száraz marad a kifli. Vagyis figyelni kell a mennyiségekre – vagy úgy készítitek, mint Judithka, aki a kifliket előbb leönti, utána készíti tovább a máglyarakást…)
 
5. Egy kis maradék vajat morzsolok a tetejére, és berakom az előmelegített sütőbe. 180 fokon 20 perc alatt kész.
6. 10-15 perccel a jénai sütőbe rakása után kiveszem a tojás fehérjéket a hűtőből, hideg tálba öntöm, és kőkeményre felverem őket.
Amikor a habnak már van tartása, de még nem túl kemény, (úgy vettem észre, ilyenkor bírja el a legjobban, ha bármit hozzákeverek), egy tasak vaníliás cukrot beleszórok, mert így édesebb, vaníliásabb lesz az íze, finomabb a máglyarakás.
A habhoz néha hozzákeverek 1-2 ek keményebb baracklekvárt, sárgás lesz tőle a hab és különlegesebb az íze!!!!
 
7. Kiveszem a sütőből a tepsit, a jénai (jénaik) tetejére kanalazok a kemény tojáshabból, ha van kedvem/időm, nedves villával cifrázhatom a tetejüket, aztán visszateszem a sütőbe.
Pár perc után – ahogy világosbarnára sül a tetejük, elzárom a tüzet, kinyitom a sütőt, de hagyom ott benne kihűlni.
(Vigyázzatok, el ne menjetek a sütő mellől, én jártam úgy, hogy trallala-valami más elvonta a figyelmemet, csak pár perc volt az egész, aztán feketedett már a teteje: korommá ég az egész…)
Bárhogyan is készítitek, a sütőből kivéve rögtön érdemes szitálva porcukorral megszórni és 10-20 perc hűlés után felkockázva tálalni.
Én készítettem egy mentás olvasztott csokit – azzal díszítettem nektek, kis mentalevélkét is kaptatok mellé…
 
Judithka máglyarakása
 
Judithka nem úgy készíti a máglyarakást, mint ahogyan én Aszódi nénitől tanultam, ő – ahogyan a zsemlegombóchoz a zsemlekockákat- itt is előre áztatja a kifliket.
A máglyarakás felépítésének elemei nagyjából ugyanazok, mint nálam, egyeznek a mennyiségek is, de más a sorrend.
 
1. Judithka azzal kezdi, hogy a tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keveri.
 
2. Egy nagy tésztaszűrőbe teszi a felkarikázott kifliket, (azért nem tálba, mert ott túláznának, tocsognának, elmállnának, a szűrőn meg átfut a tej, csak annyi marad a kifliket, amennyit beszívnak!)
 
3. Elkészíti a cukros vaníliás tejet (ne feledjétek, igen jó bele a reszelt citromhéj!),
- és ezzel nyakon önti az ujjnyira karikázott, tésztaszűrőbe tett kifliket – épp csak beszívják, ne tocsogjanak, ne plöttyedjenek szét
 
4. Az így előáztatott kifliket keveri bele a habos cukros tojássárgás vajba.
 
5. Beleforgatja a fele tojásfehérjéből felvert kemény habot fehérjét a kiflimasszába – mert ezzel lazítja az egészet (!).
 
6. Így teszi a habos kiflimasszát a maradék vajjal kikent, morzsás jénaiba, szép rétegrendben:
-          először a massza felét,  
-          Citromlével meglocsolt, fahéjas porcukorral átpirított (nem párolt, mert széttaknyolódik!) almakarikákat szór rájuk,
-          Lehet rummal higított forró baracklekvárt is rácsurgatni
-          Darált cukros dióval megszórja
-          Maradék kiflimasszával lefedi.
 
7. Az előmelegített sütőben pirosra süti az egészet.
 
8. Közben a többi tojás fehérjéből is habot ver fel- elkeni a sütőből kivett, forró máglyarakás tetejére.
 
9. Visszateszi és igen vigyáz: csak világos barnára kell pirítani a hab tetejét! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr914546410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása