Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.26. 14:09 mijemaja

Fehér szilvaleves naranccsal és sárgadinnyével

Címkék: szilva leves narancs gyümölcsleves sárgadinnye előétel #összes

 

Ezt a levest még nem fotóztam le, elfogyott, mire odakerültem volna. S azért írom le így, féligkészen, mert ha Tinka, elkészítenéd új otthonodban, szeretném, ha megtalálnád a neten a receptjeim között.

Nagyon szeretitek a szilva savanykás ízét, a fehér szilváét még jobban. Ez is mirabella, lánykori aszódias nevén fosóka szilva, de azért ez a neve, mert igen egészségesen serkenti az emésztésünket. Nem rosszat csinál, csak takarít, kivisz sok lerakódott vackot magával, - s ez nyár elején mindenkire ráfér – ha ezt eszitek, nézzétek meg: a hasatok is laposabb lesz utána!!
 
Ilyet nehéz kapni, néha piacon jutok hozzá, aszódi garádban bukkanok rá, s a villányi pincénk mögötti árokban is ráleltem egy ilyen vadon növő fára. Ha hozzájutok, jószerivel csak levest készítek belőle, s mert kevés van, hígítom ezzel-azzal, pl. épp naranccsal és sárgadinnyével.
 
Ehhez először a fehér mirabolán vagy ringló szilvából elkészítem a karamellizált kompótot:
- kristálycukrot karamellizálok, őrölt fahéjjal*, vagy fahéjas porcukorral meghintem,
- Rádobom a kimagozott, felezett szilvát, átforgatom, felöntöm vízzel,
- és épp csak felforralom, aztán leveszem a tűzről és lehűtöm.
A turmixba teszem 2-3 narancs kifacsart levét, a kimagozott szilvából készített kompótot, belekockázom a sárgadinnyét. Összeturmixolom.
Lefotózni se volt még időm…olyan hamar elfogy.
 
Hozzávalók, mondjuk 1 kg szilvához:
-          1-2 ek cukor (nem kell több, édes a szilva, s kell, hogy savanykás maradjon a leves!!)
-          Fahéj (*esetleg pici őrölt szegfűszeg és zöld kardamomból pár szem összetörve)
-          2-3 narancs
-          ½-sárgadinnye (még a kisebből is elég ennyi)
 
Tálalom elétek: magában, uzsonnára, előételnek, vendéglátáskor a vendégek elé, csak úgy, sütemény helyett (mindig elfogy!!). Díszítem sárgadinnye karéjjal, kivivel, egyben hagyott szilvával, kockázott eperrel, mentalevelekkel…
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr634547568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása