Figyelem! Engem egy hasonló étel indított el a füstölt lazac nyersen történő fogyasztása felé. Egyszer ettem hasonlót, nagyon finom volt, de csak azt jegyeztem meg, hogy a lazac alatt bújtatták el a káposztasalátát, és az olyan vékonyka volt, mintha a Mama kézzel vágta volna a konyhán, ahogyan csak ő tudja -leheletvékonyra!- szelni.
- A vékonyra szelt füstölt lazacot bepácolom 1-2 napra citrom és olívaolaj keverékébe.
- Előkészítem a káposztát is 1-2 nappal korábban: fél fej káposztát kézzel a lehető legkisebb vérveszteséggel a legfinomabbra igyekszem felszeletelni. Besózom, borsozom, egy ágacska borsikafű levélkéit belehúzom (tényleg így, visszafelé húzva jön le a legjobban!), és a besózott káposztát zárt edényben a hűtőbe teszem a lazac mellé.
- A káposztát kifacsarom, megkóstolom, nem túl sós-e, ha az, akkor átmosom, ha nem, akkor jó, megyek tovább. Nincs nagy munka vele: egy-két ek olívaolajat öntök rá, ráfacsarom egy citrom levét. Lehet almaecettel, borecettel, balzsamecettel is készíteni, de Apátok a citrommal kedveli legjobban. A citromból amit lehet belekaparok a káposztába és elkeverem.
- Egy nagyobb narancsot félbevágok, az egyik felének kifacsarom a levét, a másikat felkockázom. A narancskockák a káposztasalátát teszik pikánssá, a narancslé a mártáshoz kell.
- Elkészítem a mártást: 1 ek hársmézet karmallizálok egy kis lábaskában. Elkeverek benne 1 tk magocskás mustárt, és ráöntöm a lazac páclevét, belefacsarom a narancslevet is. Összeforralom. Tehetek bele bármit,a mit van itthon: uborkakarikát, répát, sajtot, paprikacsíkokat, marinált piros paprikasalátát.