Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.26. 17:21 mijemaja

Marinált lazac káposztasalátával

Címkék: reggeli lazac halak vacsora citrom narancs mustár káposzta füstölt előétel #összes kenyérnélküli füstölt lazac saláta

Figyelem! Engem egy hasonló étel indított el a füstölt lazac nyersen történő fogyasztása felé. Egyszer ettem hasonlót, nagyon finom volt, de csak azt jegyeztem meg, hogy a lazac alatt bújtatták el a káposztasalátát, és az olyan vékonyka volt, mintha a Mama kézzel vágta volna a konyhán, ahogyan csak ő tudja -leheletvékonyra!-  szelni.

Nekivágtam az elkészítésének, ezt az elsőt pár éve fotóztam, s azóta is készítem az ikszedik változatban, ez a leírás a No1.  
Higgyétek el, a citrusokkal marinált lazac mindenfélével finom, esszük is mindenféle zöldekkel, zöldségekkel, salátával, virágokkal – szinte bármivel finom reggelire, ebédre, vacsorára, előételnek vendégeknek... A káposztával is jó, amit így készítek nektek (már évek óta):
 
  1. A vékonyra szelt füstölt lazacot bepácolom 1-2 napra citrom és olívaolaj keverékébe. 
  1. Előkészítem a káposztát is 1-2 nappal korábban: fél fej káposztát kézzel a lehető legkisebb vérveszteséggel a legfinomabbra igyekszem felszeletelni. Besózom, borsozom, egy ágacska borsikafű levélkéit belehúzom (tényleg így, visszafelé húzva jön le a legjobban!), és a besózott káposztát zárt edényben a hűtőbe teszem a lazac mellé. 
  1. A káposztát kifacsarom, megkóstolom, nem túl sós-e, ha az, akkor átmosom, ha nem, akkor jó, megyek tovább. Nincs nagy munka vele: egy-két ek olívaolajat öntök rá, ráfacsarom egy citrom levét. Lehet almaecettel, borecettel, balzsamecettel is készíteni, de Apátok a citrommal kedveli legjobban. A citromból amit lehet belekaparok a káposztába és elkeverem. 
  1. Egy nagyobb narancsot félbevágok, az egyik felének kifacsarom a levét, a másikat felkockázom. A narancskockák a káposztasalátát teszik pikánssá, a narancslé a mártáshoz kell. 
  1. Elkészítem a mártást: 1 ek hársmézet karmallizálok egy kis lábaskában. Elkeverek benne 1 tk magocskás mustárt, és ráöntöm a lazac páclevét, belefacsarom a narancslevet is. Összeforralom. Tehetek bele bármit,a mit van itthon: uborkakarikát, répát, sajtot, paprikacsíkokat, marinált piros paprikasalátát.
A mártást módosíthatom fehér borral, a tálaláshoz jó zöld és kesernyés, pikáns kiegészítőnek a rucola saláta, de tehetek mellé bármi más finomságot is, pl. hónapos piros retket, kivi vagy mangó csatnit, stb.
 
Hozzávalók:
 
-          füstölt lazac (személyenként legalább 1, inkább 2 vékony szelet)
-          egy citrom (héja reszelve, leve facsarva, egy fél narancs is jó, a belsejét facsarás után belekaparom)
-          olívaolaj ½-1 dl (én inkább többet teszek, mert hidegen egészséges ennünk!)
-          egy kis fej édeskáposzta fele
-          só, bors, borsikafű
-          öntethez egy narancs, 1 ek méz, 1 tk mustár
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr594547815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása