Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.27. 20:53 mijemaja

Gyümölcsös túrógombóc többféle tálalással

Címkék: gyümölcs édesség túró tejföl gombóc desszert túrógombóc búzadara #összes

A túrógombóc leírását nem ismétlem, (keressétek meg, van sima túrógombóc Édes szerint, van aludttejből készült hamis túrógombóc, van kukoricadarával készült Iskolamama túrógombóca – ), a lényeg, hogy az elkészített túrógombóc masszából kiveszek egy szűk maroknyit, átlapogatom és megtöltöm: málnával, eperrel, áfonyával, szederrel. (Ami van – de elképesztően jó eperrel, amit van, aki szeret, van, aki nem.)

Összenyomom a tésztát, kerekre formázom.
Az így elkészített gombócokat kifőzöm, és tálalom.
A hamis gombócokat kevés megolvasztott vajon átforgatott – s így összetöppesztett!- gyümölccsel töltötm, mert azt ugye, nem főzöm már meg, rögvest kész.
 
Az így elkészített töltött gombócokat aztán sokféleképpen tálalom, mondok néhány példát:
 
1. Porcukorral, fahéjjal ízesített, hideg joghurttal vagy cukros, citromos, fahéjas hideg tejföllel tálalom a forró gombócot.
 
2. Gyümölcsmártással (gyümölcsrösztivel!) tálalom
Ehhez a gyümölcsöt, pl. az áfonyát karamellen átforgatom, kis rummal locsolva jó kis áfonyarösztit rittyentek, abból egy kis kört öntök a tányérra – ez az „áfonyatükör”.
Epret beledobok a megolvasztott cukorba (vagy karamellizált mézbe), kevés likőrrel vagy vörösborral meglocsolom, tányérra kanyarítom – és ez az „epertükör”.
Tálalás: gyümölcsröszti a tányéron, azon a gombóc, rá a vaníliás cukorral édesített, reszelt citromhéjjal illatosított joghurt, díszül kis menta, egy kis gyümölcs (amivel a gombóc töltve lett)
 
Ehhez érdemes a gombócot elkészítés után előmelegített sütőbe tenni és átpirítani.
 
3. Fahéjhabbal tálalom
Tejszínt felverek, és porcukros-vaníliáscukros fahéjjal keverem össze.
 
4. Meleg citromos fahéjas tejföllel tálalom
A túrógombócokat fahéjas-vaníliás, citromleves és reszelt citromhéjas tejföllel leöntve pirítom át és így tálalom a jénaival együtt.
5. Gyümölcshabbal tálalom
Hozzávalók: 20 dkg piros gyümölcs (áfonya, erdei szeder stb.) 2 kanál cukor, 1 vaníliás cukor, és vagy 3 tojás fehérje, vagy tejszínhab.
Vagy azzal a gyümölccsel készítem, amivel töltöttem a gombócot, vagy ahhoz illővel, de mindenképpen félreteszek pár szemet a végére, hogy azzal díszítsem.
A gyümölcsöt kevés cukorral és egy zacskónyi vaníliás cukorral megszórom, kis levet enged. Aztán összeturmixolom.
Vagy tojásfehérjéből verek kemény habot, vagy tejszínből, s aztán a gyümölcsturmixot szép lazán, könnyedén, óvatosan összekeverem a habbal.
 
A túrógombócot megporcukrozom, a habot rákanalazom, pár szem gyümölccsel díszítem – és tálalom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr204549676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása