Apátok anno Bulgáriában evett sopszkát meg keresztapátokkal és Lovasékkal arra csatangolva, én Macedóniában. A minap reggel eszembe jutott: van hozzá minden idehaza, miért ne készítenék a reggelihez egy kis nosztalgiázásból?
Elkészült a beleaprózott paradicsom, uborka, lilahagyma, kis vereshagyma, paprika – meglocsoltam olívaolajjal, pici almaecettel – és odatettem keresztapátok elé.
- Tessék, itt a sopszka saláta. (Erre nem szólt semmit, szerintem barátkoztak.)
Aztán a nagylyukú reszelőn ráreszeltem kis fetasajtot.
- Most már így megismerem! Tényleg ez a sopszka saláta! – kiáltott fel keresztapátok.
Az olajbogyók csak később kerültek mellé, apátok számára is teljessé téve a sopszkát…
Hozzávalók 4-5 főre:
- paradicsom fejenként 2-3 db
- uborka (4 főre egy kígyóuborka)
- kis fej lilahagyma, kis vereshagyma
- 2-3 paprika
- olívaolaj
- pici borecet vagy almaecet
- szokás az olajbogyó is
Elkészítése:
Karikázom vagy kockázom a zöldségeket, összekeverem az egészet, és minden felesleges érlelés miatt, azon frissiben tálalom.
Bulgáriában az asztalokon volt az olaj és az ecet, azzal ki-ki magának meglocsolta, és ott volt mellette a tálkában a durvára reszelt feta, azzal megszórtuk.