Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.29. 21:46 mijemaja

Édes szilvás gombóca és a részeges szilvás gombócom

Címkék: szilva krumpli édesség gombóc desszert zsemlemorzsa édestől aszódról #összes tésztás

Sima szilvás gombóc                                  Részeges szilvásgombóc vörös boros aszalt szilvával
 
Édes szilvás gombóca családon belül nagy legenda volt. (Tudjátok, rendes aszódi háziasszony milyen tót lenne, ha nem tudna jóféle krumplis gombócot készíteni?!)
Sose tudott eleget készíteni belőle! Mindig magvaváló szilvát tett bele, fahéjas porcukorral a belsejében.
 
Hozzávalók a gombóchoz 4-5 főre:
-          1 kg burgonya (Rózsa vagy ella),
-          30-40 dkg liszt + kell még egy kevés, mondjuk egy marékkal a deszkán való dolgozáshoz, a nyújtáshoz is
-          2-3 ek búzadara
-          1-2 ek tej/tejföl, ebben elkeverve egy egész tojás
-          Gazdagabban beledolgozhatok egy diónyi margarint/vajat vagy sima zsírt, a legjobb a natúr libazsír
 
Töltelékhez kell:
Gombóconként egy magvaváló szilva (ha nagy a szilva, pl. ringló, akkor annyi, ami egy magvaváló szilvával egyezik), ez kb. fél kg szilva,
s ehhez 1 tk fahéj
és némi porcukor (kockacukor volt felénk a szokás, őrölt fahéjjal meghintve).
 
 
A szóráshoz kell:
-          10-20 dkg zsemlemorzsa,
-          a pirításához 2-3 ek olaj, vagy 5-10 dkg vaj (régen zsírban is megpirítottuk, ha nem volt más, sőt pirítottuk szárazon is – úgy is jó!)
-          fahéjas porcukor ízlés szerint
-          Esetleg 1-2 ek darált dió a morzsába, vagy a morzsa helyett, (vagy csak darált dió pl. a kis csészés képen)
-          De szokás pirított és vízzel megpárolt grízbe is forgatni
-          Sőt, érdemes mákos vaníliás porcukorba forgatni!
 
Előkészítés:
 
1. A burgonyát héjában egy pici sót tartalmazó vízben megfőzöm, még melegen leszedem a héját. Rögtön tálba teszem és összetöröm a krumplinyomóval, és így hagyom kihűlni – hidegen dolgozok tovább, (akár másnap is!), de csak melegen lehet ennyire homogénné pépesíteni.
 
2. Előkészítem a szilvát: Édes odahaza csak a magvaválóból készítette, de olyat már a piacon se nagyon látok, a lényeg: ízes szilva legyen, és ne túl nagy, ha nagy, akkor felezem, harmadolom. Mindig kimagozom (vannak rossz tapasztalataim, hogy törik a fog a magdarabkától), és a belsejét megszórom egészen fahájas cukorral. Édes néha megszórta fahéjjal a kockacukrot, úgy tette a szilvamag helyére.
 
Elkészítése:
 
1. A krumplipéphez az edényben hozzáadok egy ek tejfölben vagy lisztben elkevert tojást. (A tojás fontos, nélküle könnyen szétfő a gombóc a vízben! Ha sok a tojás, kemény lesz a gombóc tésztája…)
Jól összedolgozom, és lisztezett deszkára borítom. Egyetlen kis csipet sót adok hozzá (tudom, édes a tészta, de kell hozzá egy pici só, szinte minden sütinél így van).
Beledolgozom a lisztet. Kb. 1/3kg-nyi lisztet adok hozzá 2-3 kanalanként, és aztán már ügyelek, igényli-e a tészta a többit. Nem lehet pontos mennyiséget megadni, tényleg nagyon változik a krumpli lisztességétől függően.
A vége felé 2-3 ek darát is beledolgozok (azt könnyebb, mint a sima lisztet.
 
2. Ha idáig eljutottam, letakarom egy konyharuhával a tésztacipót, és előkészítem a gombóc főzővizét.
A legnagyobb fazekamat használom, többszörös (4-5szörös) térfogatú vízzel, amit enyhén sózok.
 
2. A krumplitésztát lisztes deszkán, lisztezett sodrófával kinyújtom 3-5 mm vastagra. (Ha vékonyabb, akkor finomabb lesz a gombóc-de könnyebben kiszakad. Ha túl vastag, könnyebb formázni, de keményebb lesz a tészta.)
 
Négyzeteket vágok ki, és beleteszem a közepébe az előkészített szilvát. Négy sarkát összefogom, és gombóccá formálom. Vigyázni kell, ha fahéjas cukor megy a tészta szélére, attól nem ragad rendesen össze a gombóc tésztája!
 
Édes ezt is egyszerűbben készítette: kivett egy adag tésztát (diónyit), szétnyomkodta a tenyerén, beletette a szilvát, aztán gombócot formázott-pödrött a tésztadarabból.
 
3. A forrásban levő enyhén sós vízbe teszek annyi gombócot, amennyi szépen elfér az edény alján. Néha óvatosan felkavarom, nehogy valamelyiknek leragadjon az alja. Megvárom, amíg feljönnek a víz tetejére, pár percig még gyöngyöztetem, Aztán leszűröm.
 
4. Valamibe bele kell forgatni a végén:
-          vajas pirított prézlit, olajjal pirítottat vagy szárazon pirítottat
-          lehet darált diót,
-          netán mézes darált mákot, vagy vaníliás cukros darált mákot,
-          megpirított, kétszeres mennyiségű vízzel felöntött, puhára párolt grízt használunk erre.
 
5. A morzsába forgatott gombócok tetejére szórom a maradék morzsát és tálalom. Mellé kínálok: fahéjas porcukrot, vaníliás cukros tejfölt.
 
Részeges szilvás gombóc
 
Tudjátok, rendszeresen áztatok jóféle villányi vörösborba (általában a mezítlábas szegénylegény portugieserbe) aszaltszilvákat. Pár nap, a bor édes likőrré avandzsál, a szilva megpuhul, és ha pár szemet megeszek, másnap elzavar a WC-re is. Szóval egészséges.
Gondoltam, miért ne töltenék ezzel gombócot?
A magtalan és boros szilvát meghintem kis fahéjjal, kis őrölt szegfűszeggel, Fanni kedvére kis zöld tört kardamommal, és ezzel töltöm okfAszalt szilvát vörös borba vagy rumba áztatok, és ezzel töltöm a szilvás gombócot. Lehet a közepébe egy hámozott mandulát tenni, lehet egy rumos mazsolát, lehet darált cukros diót – ugye érzitek, milyen sok variációs lehetőség van egyetlen ételnél is?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr74553808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása