Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.06.10. 20:03 mijemaja

Kovászos zöldparadicsom répával fokhagymával és gyöngyhagymával

Címkék: répa kapor befőzés gyöngyhagyma savanyítás #összes kovászolás zöldparadicsom

Ahogyan Apátok szereti…

Ez a recept vált be a legjobban kovászolt zöldparadicsom elkészítéseként nálunk! Keresztapátoknak is ízlik, úgy járt vele, mint apátok a kovászolt szilvával. Nem kért belőle, aztán egyszer nem volt más savanyúság, elkezdte enni, az első falat elmenegetett, a második jobban csúszott, aztán ő is rákapott az ízére, és már kifejezetten szereti.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a zöldparadicsom kovászolásához mindig a legfontosabb: 
-          minél frissebb és zöld legyen a paradicsom, a narancssárgák íze már nem az igazi (kovászolt szilvánál sem jön be, ha kezd érni a készítendő gyümölcs!)
-          sose sajnáljátok bőviben a kaprot
-          és a fokhagyma mindig szereti a paradicsomot és viszont, szóval ez egy viszonzott szerelem, szerintem igen jó hozzá,
-          Nem jó hozzá jódozott só CSAK IGAZI SÓ – ez a kovászolásnál és a befőzésnél, savanyításnál alaptétel
-          s a répa csak ajándék a bőrötöknek, apátoknak benne…
 
1. A zöldparadicsomot elő kell készíteni, mert Bálint gazda is megmondta, hogy valami rossz van a zöld paradicsomban, ami elbomlik, mire megérik.Emiatt elő kell készíteni: megszurkálom (ha kicsi, egyszer, minél nagyobb, annál többször átszúrom egy saslik tűvel), és vízben áztatom egy éjszakát.
Aztán besózva is hagyom pár percig izzadni, had oldódjon ki a paradicsomból ez-az (ami akar…).
 
2. Úgy készítem, mint az aszódi kovászos uborkát, a tiszta, kimosott üvegbe elkezdem pakolni.
FONTOS! Kapor, csípős paprika, húsos zöld paprika, borsikafű, só, répa és zöldparadicsom a kiemelt hozzávaló.
Én bővebben szoktam, kis gyöngyhagymával gazdagítom az ízét, tormát, meggylevelet teszek bele aszódiasan, és fűszerezem is. Bővebben:
 
-          alulra kapor mindig, torma, ha van
-          fölé az üveg válláig a paradicsom, közé: fokhagyma gerezdek, gyöngyhagyma, répaszálacskák, egy-két csípős húsos paprika, borsikafű ágacskák, még kapor, ha lehet szálas, virágos (ágas-bogas kaporszálak a jók)
-          Fűszerek: jó pár szem, mondjuk 1 ek szemes fekete bors, pár szem boróka, egy-két szegfűbors, 1-1 jó tk koriandermag, mustármag – ez közé szórva nem muszáj, de jó
-          Rá: egy ágacska meggylevél, de az ágvégéről, szép tiszta és egészséges – ez se muszáj, de jó.
-          Ha nincs meggy, de ha van, akkor is, szőlőlevél és gombostűfejnyi szőlőszemű szőlőfürt is kerülhet bele. Na, ez igazán opcionális…
 
3. Előkészítem a levét:
-          1 liter vízhez egy erős ek hegyi só (kősó, pl. Parajdról) dukál, (kóstolni! És inkább +só, mint –só)
-          Egy ötliteres üveg erős 3 liter vizet igényel (inkább több legyen egy fél literrel, mert szoktam utántölteni a kiszökő kovászvizet)
-          A sós vizet felforralom (a fűszereket és egy-két szárított, csípős paprikát is beleforralok), hagyom langyosra hűlni.
-          Úgy öntöm le a megpakolt üveget – egészen az üveg nyakáig. (Ökölszabály: vállig pakolni, nyakig tölteni!!)
 
4. Ekkor jön az erjesztéshez a kenyér: szelek egy nagy karéj kenyeret, levágom a héját, és belemérem az üveg nyakához, hogy jól illeszkedjék, csésze szájával pl. kiszúrom.
Gézdarabot teszek az üvegbe, arra teszem a kenyeret, és ha nem elég magas a folyadék, még feltöltöm.
 
5. Ablakba teszem, had érje a nap, nyáron ki is teszem, ha nem hűl az éjszaka nagyon. (Ez is élesztőgomba, mint a bornál: ha lehűl, akkor leáll a forrás.)
 
6. Egy hétig is hagyom gyöngyözni, attól csak jobb lesz a paradicsom. Több időt igényel, mint az uborka!!!
 
7. Aztán, ha szétszedem az üveget, a paradicsomokat kiveszem, lezárható műanyagba, üvegbe teszem, és hűtőben tartom, onnan szedek a tányérotokba.
A fokhagymát külön kis üvegbe teszem a levében, hűtőbe – hetekig eláll és igen jó!
 
Érdekes, hogy a kovászolt paradicsom sokkal jobban eláll, mint az uborka, képzeljétek, még 2-3 hónap múlva is jó, sőt, talán még érettebb, finomabbá is válik az íze.
 
A kovászolt répacsíkok fogynak el először általában!
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr844577365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása