Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.06.10. 23:08 mijemaja

Marhagulyás pityókásan sörrel és ha gombóccal akkor tótosan

Címkék: sör krumpli marhahús egytálétel főétel marhalábszár leveszöldség #összes

Voltaképpen egyszerű gulyás, amit jóízűen fűszerezve, sörrel készítek el. Az illata betölti a konyhát, a férfiak a konyhaasztalt…Tamás rohan tejfölért, Édes mindig azzal készítette, és ő így szokta meg, így szereti.
 
Hozzávalók kb. 4 főre:
-          Fél kilónyi marhalábszár
-          2-3 jó nagy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma apróra vágva
-          Két csík szalonna (felkockázva)
-          Fűszerek: Piros paprika, őrölt kömény, majoránna és fekete bors
-          egy csöves, erős paprika
-          egy üveg sör
-          leveszöldség: zeller, fehér répa, sárgarépa
-          krumpli 1 db/fő
 
Elkészítése:
 
1. Előkészítem:
Fél kilónyi marhalábszárat felkockázok, amennyire lehet, tiszta hússal. 
2-3 jó nagy fej hagyma kell megalapozni: apróra vágom.
Két csík szalonnát felkockázok.
 
2. A szalonnát kevés zsíron kisütöm, ahogy pirul, mellé dobom az aprózott hagymát is. Nem sütöm túl!
Valamivel később pár gerezd összenyomott gerezd fokhagymát is hozzákeverek.
Ha a szalonna már piroslik, akkor megpaprikázom, őrölt köménnyel, majoránnával és borssal szórom meg.
Belekockázok egy csöves, erős paprikát is.
Rádobom a húskockákat, de nem pirítom, rögvest felöntöm egy üveg sörrel, aztán lefedve párolom, ha kell, sörrel utántöltöm.
 
3. Ha már kezd puhulni, belevágok egy-két répát, ugyanannyi fehér répát is. Zeller is jó hozzá!
Gulyásként jöhet bele személyenként egy krumpli megpucolva, felkockázva.
Ha a hús és a krumpli puha, akkor a végén lesütöm, hogy csak sűrű szaftja legyen.
 
Édes ezt a gulyást úgy tálalta, hogy vagy még azon forrón egy –két ek tejfölt, jól elkevert a levesben, általában még ott a tűzhelyen. Apátok jobb szereti így, ahogy elkészült, rövidre forralva, sűrű lével, tejföl nélkül, pedig azzal összerottyantva még jobb!!
 
4. Ha tótosan akarom enni kelt gombóccal vagy knédlivel, zsemlegombóccal, szóval ilyen finomságokkal, akkor a krumpli nem kell bele – de a tejföl feltétlenül kell összeforralva, hogy tartalmasabb legyen a szaftja.
 
Ilyenkor elkészítem a kelt tésztát, kicsi gombócokat formálok a kezemmel,
-         -  és sós vízben kifőzöm őket, úgy adom a gulyáshoz
-       -   vagy egyből belerakom a gulyásba, abba főzöm ki.
 
Keresztapátok nagy kedvence így, apátok krumplival inkább eszi, de lehet a krumpli mellé is adni, úgy is jó...
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr294577721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása