Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.06.10. 21:48 mijemaja

Sós vizes uborka Irma nénitől Melindától és Rózsikától Erdélyországból

Címkék: uborka befőzés savanyítás #összes erdélyországból rózsikától irmanénitől melindától

Ez a recept az egyik legjobb zágoni örökségünk. Onnan jött át a második világháborút követő népvándorlásban apai nagyapátok, ám az ő édes húga, Irma néni csak Aradig ment, s ott készíti így – dédmamátoktól tanulva- a sós erjesztésű uborkát.
Talán meg emlékeztek rá, hogy Lovas hogyan próbált eladni nekem aloe vera probiotikumot, az anyai ösztöneimet manipulálva, (egy kis érzelmi nyomás volt benne, el kell ismernem), mondván, hogy aki felelősnek érzi magát, és a legjobbat akarja a gyerekeinek, az megveszi ezt az „exkluzív arany golyócskákba zárt egészséget”.
"Telefonos segítséget kértem", megkérdeztem a gyermekorvosotoktól, hogy mi a véleménye. Édesen mosolygott: tudta, hogy már az őseink is ettek probiotikumot? Ez volt a kumisz. Ha a lányok szeretik a savanyú káposztát és a kovászos, meg a sós vizes uborkát, akkor adjak belőle bőven, és akkor természetes formában kapják meg a probiotikumot. – Megfogadtam a tanácsát, drága gyógykészítmények helyett egésuségesen eszünk: esszük a savanyú káposztát egész évben (előételnek, savanyúságnak, ételben: ezért van annyi korhelyleves, székelykáposzta, töltött káposzta, savanyú káposztás bableves, stb.), készítem és esszük a kovászos uborkát, készíti Ibi, a sógornőm a sós erjesztésű uborkát Irma néni receptje alapján, és sok üvegszámra esszük azt is. Köszönet a tanácsért Diczházi Andrea gyerekorvosnak. S köszönet Ibinek a finom Irma néni féle sós uborkáért és az uborka receptjéért is! És persze köszönet Irma néninek…
 
Ennyi szöveg után jöjjék a recept! Elmesélem, ahogyan Ibitől tudom. Aztán Melindától is megkaptam, az övét is  elkészítettem, megettük, leírtam. Sőt, a Nyárádvölgyi Backamadarasról, Rózsikától is leírom, ő hogyan készíti. Íme a 3 változat.
 
Irma néni féle sós vizes uborka Ibitől
Hozzávalók:
-          5 literes üveghez 3 liter víz, 3 púpos ek igazi kősóval, a jódozott só nem jó bele, nem elég koncentrált, (megromolhat az a drága jó sós uborka!).
-          Belevaló fürtös, tüskés uborka kemény és egészséges, annyi, amennyivel az üveg válláig megtelik.
-          Torma, feltétlenül kell legalább 3 darabka, mert ettől lesz jó ropogós
-          kapor levél, erősebb ág és kihagyhatatlan legalább két darab ernyős virágzat is
-          egy üvegbe legalább egy, maximum kettő hegyes erős paprika, ha lehet zöld (jobban eláll, nem puhul úgy meg, mint a piros!)
-          1-2 szál CSOMBOR (muszáj így írnom, elvégre Irma néni erdélyi receptjéről van szó, de azért tudjuk, az általatok is jól ismert, teraszunkon is illatozó borsikafűről van szó)
 
Irma néni nem tesz bele egész borsot, boróka bogyókat, mustármagot sem - de én igen, és egy kevéske fokhagymát se hagynék ki. (Ha egyszer azt tesznek bele a magyar tótok, akkor azt tesznek… Egyébként az aszódi, Édes szerinti tót féle fűszeres kovászos uborkához is szoktam rakni tormát, leginkább azzal szorítom le keresztben, aztán az uborkákon átjön a torma íze – kicsit kesernyés, kicsit tormaszagú, enyhén csípős, de finom!!)
 
Elkészítése:
Úgy indul, mint a kovászos uborka készítése: Irma néni összeforralja a vizet a literenkénti 1 púpos ek sóval, aztán a vizet lehűti langyosra.
Közben előkészíti az üveget:
-          Az 5 literes nagy üveg aljára tesz legalább egy ernyős-bugás kaporvirágot, jó nagyot, vastag szárút
-          Rátesz egy-két ágas borsikafüvet (csombordot, - így is hívják, és Édes strbiknek hívta, az volt felénk a tót neve)
-          Az üveg oldalára, az uborkák mellé állít egy erős, hegyes paprikát
-          Körbe rak 3 szál tormát (ehelyett 5-6 vékony csíkot teszek!)
-          És jöhet az uborkák sorba állítása: szépen, tömötten, egymás mellé. Addig kell rakni, míg az uborkák szűken (!) az üveg válláig nem érnek.
 
Erre figyelnetek kell! Nem lehet magasabb, mert a sós víz egy része kiforr majd az üvegből a sós erjedés során, a lé szintje emiatt lecsökren, és ha akkor kilóg a léből az uborkák vége, -akkor az fix alap a penészedéshez... 
Jöhet a langyos sós víz – Irma néni az üveget teli tölti vele.
Celofánnal leköti, és hűvös helyre teszi.
Még így is már a második nap zavarosodik a víz – indul az erjedés.
Ki is fut az üvegből folyadék, érdemes egy tálkába állítani az erjesztés alatt, és néha cserélni, tisztítani.
Amikor kiforrja magát, a víz letisztul, az üveg lezárható. Ibi egyszerűen leköti egy másik celofánnal, az előzőt rajta hagyva.
 
Egy fontos adalék!!!
Ibi uborkái továbbra is igen finomak, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy fehér penészréteg jelenik meg a tetejükön, ami ugyan lemosható, a lé átszűrhető, az uborka finom marad és ehető, de az állaga közben olyan szottyadt lesz. Nagyon átverősen töpped: belülről.
Kívülről szép, egészséges uborka, - eltekintve persze a fehér pamacsrétegtől a kovászos üveg tetején,- aztán, ha beleharapunk, akkor a kemény reccsenés helyett puha szottyadás fogad, úgy egyből átharapjuk az egészet, puha a belső része, miközben még az íze is szuper marad!
Ibi sokáig a kamrára gyanakodott, mert nemrég átépítette, és nem lett olyan megbízható, mint addig. Én azt hiszem az uborkák változtak, nem a spejz, s a megoldást Rózsikától kaptam: növeltem a TORMA mennyiségét - s így már elállt. 
 
Aztán jött RÓZSIKA SÓS VIZES UBORKÁJA BACKAMADARASRÓL.
 
Ezen a képen már az ő általa készített uborkát fotóztam le nektek.
Az alapreceptje szinte teljesen megegyezik Irma néni Zágonból származó sós vizes uborka készítésével, de van ám lényeges különbség is: az övé mindig friss, harsogóan ropogós!!!!!
 
Szeretném ezeken a képeken szemléltetni Rózsika eltevésében a lényeges dolgokat.
-          láthatjátok a teljes, ernyős virágú kaporfejeket
-          a borsikafű ágakat benne – ez egyezik.
-          Egyezik az 1-2 erős egész paprika is.
-          Más: tesz bele egy-két vastagabb hagymakarikát is bele
-          Egyértelműen ott szállingálnak-pilinkálnak benna a koriander, mustármag és bors bogyói.
-          S a (szerintünk) a legfontosabb: tele van tormával. Jó sok, nem 1-2 db tormával.
 
Ezt a torma különbséget hangsúlyoznám nektek. Ibi idén már több tormával teszi el a sós vizes uborkákat, és bízunk a régi ízekben…
 
Vagyis a backamadarasi Rózsika ott a Nyárád lágy kanyargó völgyében (ami annyira emlékeztet engem a Galgamentére) éppúgy fűszerezi a sós uborkát, mint én itt aszódiasan... - ez viszont jelentősen eltér Irma néni receptjétől, erre figyeljetek oda!!!!!
 
 
Sós vizes uborka Melindától, Irma néni lányától
 
Meglátogatott minket Melinda, és indulás előtt kérdezte, mit hozzon.
- Hát, Apukád (Zoli bácsi zágoni eredetű, lassan 50 éve újra és újra megőrzött) paradicsomából kérünk, az a legfontosabb.
- De még- makacskodott, - mit hozzak?
Mondtam, uborkát, Zoli bácsi termesztette jóféle uborkát.
- Hozok csombort is és kaprot, no meg tormát is – mondta, - s tudod mit? Készítek nektek igazi jóféle sós vizes uborkát!
 
Hát, innen a leírása, idézem szó szerint:
„Az uborkákat megmossuk, s szorosan egymás mellé helyezzük a borkánban (uborkás üvegben, mondom a kedvetekért).
FONTOS! Melinda nem kóstolgatja az uborkák végét, nem keserűek-e, egészben teszi az üvegbe. Sem Ibi, sem Irma néni nem így csinálta. Az uborkákat nem is metszi úgy, mint a kovászolandókat hosszában kétszeres kereszttel. Teljesen egészben kerülnek az üvegekbe!
Egy nagy üvegbe 4 hosszú csík torma, 4 kis erős hegyes paprika, pár ágacska csombor és sok ágacska kapor kerül jól összetuszkolva, Melinda igencsak nekiveselkedett a belegyömöszölésnek.
 
Közé tormát teszünk, ehhez egy nagyobb darabot több darabba vágunk, és vagy négy szálat teszünk az üvegekbe. (A torma megmosva, meghámozva, félcenti vastag, s hosszú csíkokra vágva kell hozzá – Tudod, Mari, mondta Melinda, nálatok elég drága ám a torma. Hát, igen, tényleg elég drága.)
Megmossuk a csombort és a kaprot is, és az erős paprikát is. Erős paprikából vagy négy darabot tegyünk bele. (Kevesebbtől nem lesz icipicit csípős, többtől túl csípőssé válhat, magyarázta hozzá Melinda. A képen Zoli bácsi zágoni csípős paprikái vannak, azok kerültek bele.)
Vizet felfőzzük, (felforraljuk), 1 liter vízhez 2 evőkanál* sót teszünk”.
Közben elmesélte, hogy Irma néni mondta neki, mennyi sót tegyen bele. (1 literhez 1 ek- amennyit én is eddig tettem.) Aztán az egész borkán felhabzott neki – hát, ő inkább megy a tapasztalata után.
FONTOS! Melinda 2 púpos ek sója nekünk az ehetőség határát súrolóan -igazi arabosan - sós uborkát eredményezett. A középút = vagy 2 ek nem púpos só, vagy 1 ek púpos és egy igen lapos plusz ek só.
 
Melinda hozott nekem sót is zacskóban – megmutatni, milyen a jó só, semmi mást ne használjak a befőzéshez. A te sódból- mondta, csak teszek az ételhez, teszek, és még mindig nem elég sós…Na ja, mondtam neki, látod, így biztosan nem sózzuk el az ételt. (Ezért nem írok sóse pontos sómennyiséget, folyton variálok a sók között, győzöm megtanulni a töménységüket...)
Egyébként nekem is van külön drága kősóm a kovászos uborkához s társaihoz, már Ibitől megtanultam, nem mindegy, miből adok 1 ek sót, mert biza a jódozott finom sóból 3 ek sem biztos, hogy kitesz 1 ek erdélyi kősót.
Akkor meg persze, hogy elégtelen lesz a sós erjedés, és aztán tönkremegy a jóféle savanyúság is.
 
A felforralt vizet hagyni kell kb. szobahőmérsékletűre hűlni.
Akkor le kell önteni vele az üvegekbe szorosan bepakolt uborkákat. Vagy 1 celofán réteg és 1 csavaros tető, vagy 2 celofán réteg és spárga, amivel lekötözzük az üvegeket.
Kell alájuk valami tálka, mert kifut.
Ha kifut, büdös- feltétlenül töröljétek fel, - mondta Melinda. Bezavarosodik a sós uborka leve, hagyni kell békét, ő nem csinál semmit, bármit mond anyája, neki így is jó lesz egy hónap múlva. Akkor már ehető, de eláll egész tavaszig is.
Büdös, ha kifut, és kifut.
Ám ami marad: ízletes, finom, ropogós uborka!
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr154577550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása