Tudjátok, a villányi vacsorának három eleme van: a héjában sült krumpli, az egészben hagyva felvágott, besózott, jóféle villányi lilahagyma és finom füstölt szalonna.
Ha a füstölt szalonnát kicserélem házi abált szalonnára, de marad társául a héjában sült krumpli és a sózott egybehagyma – akkor kapjuk ezt a finomságot.
Keresztapátok emlékszik rá, hogy Ibi a fagyasztóban tartotta az abált szalonnát, onnan metszett a vacsorához belőle.
Rákérdeztem Ibire, mire emlékszik a „fagyott szalonnából”, s kiderült, azért tartotta ott a fagyasztóban a szalonnát, mert egyrészt így finomabb volt, másrészt tovább elállt.
Ami meglepő, ez a rusztikus parasztétel nektek is ízlik! (Vagy nem is meglepő, hiszen csupa tiszta alapanyag, tiszta egyszerű és összeillő íz kerül a tányérotokra…)