Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.10. 20:09 mijemaja

Pásztortarhonya vagy betyáros tarhonya

Címkék: krumpli köret tészta egytálétel tarhonya szalonna #összes

tar01.JPG

tar02.JPGAlföldi étel a krumplis tarhonya szalonnazsíron pirítva, de meg lehet szeretni, főleg nekünk, akik igencsak tarhonyázunk.

A normál tarhonyát is hagymával főzöm általában, főzök bele ízesítőül paprikát is, paradicsomot is néha – hát könnyű volt a pásztortarhonyát is megszeretnünk.

 

Hozzávalók 4-5 főre:

-Egy tasak tarhonya, ½ kg

-1-2 krumpli fejenként

-Pár csík szalonna (fejenként legalább egy, én szívesen sütök többet, hogy nekem bővebben maradjon…)

 

tar03.JPGAz eleje akárha Édes lebbencsét készíteném: pár csík szalonnát kisütök, hogy legyen finom zsírja.

A szalonnapörcöt kiszedem, annak a zsírján folytatom. (Lehetne belefőzni is, de akkor a szalonna nem lenne olyan finom, mint így, kisütve, és akár magában eszem, akár a végén a tetejére szórom, így járok jobban.) 

Jöhet a zsírra a tarhonya- pirítom, szép tarkára, ekkor rögvest beleszórom az előre felkockázott, a tűzhely mellett vízben tartott krumplikockákat is.

Marad rajta annyi víz, hogy sistereg egyet, a krumpliban meg van annyi víz, hogy égésveszély nélkül jól elkeverhető.

Sózom, ízesre borsozom. Kevés piros paprikát is teszek hozzá.

No, ekkor jöhet a víz is- felöntöm, amennyi ellepi.(Na jó, a tasak gyermelyi tarhonya általában fél liternyi, ehhez egy liternyi vizet számítok, és a krumpli miatt hozzáveszek még ½ dl-nyit.

tar03.JPGÍgy a tarhonya pergős, a krumpli puha,  az egész nem tocsog, s ha a bográcsban főzném tovább, lehet elkezdeni forgatni 32x…)

Szeretek belefőzni egy fej vereshagymát, így egészben, és szeretek beleaprítani egy paradicsomot, egy paprikát is, s főként szeretek belerakni – picit felhasítva!- egy cső hegyes zöld enyhén csípős paprikát is, jó az bele nagyon.

Most nézem a képet: hát én lebuktam vele. Az az igazság, hogy kolbászkarikákat is szoktam beletenni, de ezt nem tartják autentikusnak, én tartom finomnak…

(Na meg apátok így jobban szereti, a keresztapátokról nem is szólva. Mentségemre szolgáljon, hogy ami kolbászt csak találok a pásztortarhonyában, azt mind az ő tányérukba szedem, mi nem is nagyon eszünk belőle, csak az íze gazdagítja a krumplit is, tarhonyát is…)

A kolbászt a szalonna mellé teszem, de csak pár perccel később, az nem igényel annyi hevítést, és túlsül, kiszárad annyi idő alatt, míg a szalonna végre jól megsül.

tar05.JPGA kolbászt viszont benne hagyom innentől kezdve, csak a szalonnát szedem ki, az kell taréjnak a végére!

 

Ha van benne kolbász, netán kolbászzsírral indítom (ez is látszik az elején, a szalonna kisütésének nekikezdve, rózsaszínpiros az egy kanálka zsír, amivel megalapoztam a szalonnák sütését).

 

Habuda Ilonka, aki alföldi volt és a munkatársam, saját
maga is bevallotta anno pironkodva, hogy ő is rak bele, mert szerinte régen azért nem raktak bele – mert nem volt. Most van kolbász, belefér. 

Szóval ha néprajzos leszidna, szidja az Ilonkát, ő bátorított…

 

Innentől főzöm kis lángon, míg el nem fővi a vizet.

Bográcsban rázogatni kell, fazékban próbálgatni kevergetni.

Elzárom, és lefedve hagyom párolódni még egyet, 15-20 percet.

 Jó magában – pláne egy kis savanyú káposztával – huhh! Azt nagyon szeretjük, mi lányok.

Jó köretnek.

tar06.JPGJó, hogy ilyet ehetünk, s jó, hogy élünk…

Nem ortodox, ezért nem sorolom fel a hozzávalók között: de Habuda Ilonka után szabadon mondom, ha van a pásztornak kolbásza, akkor nem sajnálja belevágni,,,

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr1004643186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása