Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.11. 23:30 mijemaja

Alap palacsinta tészta

Címkék: tej tojás desszert liszt sütemények palacsinták #összes

alappal1.JPG

                      Ez a legalapvetőbb palacsintatésztám!

Hozzávalók:

-          3 tojás (több lehet, csak vigyázat! Túl puha lesz.)

-          9 ek liszt

-          1 ek búzadara

-          Csipetnyi szódabikarbóna

-          Csipetnyi só

-          1-2 dl tej

-          Többi szódavíz

Egy nagy tálat veszek elő, abba teszem a lisztet:  Egy tojáshoz 3 púpos ek lisztet teszek, és 6-9 ek liszt kiegészítéseként 1 ek búzadarát adok.

Szeretem egy kevés szódabikarbónával könnyíteni a tésztáját, amit a liszthez keverek.

Ebbe ütöm a tojásokat: egy adaghoz általában hármat. A tojásokra szórom a csipetnyi sót – ha csak sima édes palacsintát készítek. Ám ha sósat, akkor úgy sózom, mint a tojásrántottát.

alappal2.JPGJól elkeverem, és szép lassan hígítom.

Először apránként hozzálöttyintem, és azonnal jól el is keverem a tejet.

 

Utána jön a szódavíz, abból annyi, amennyivel elérem a kívánt sűrűséget. (A képen a sűrűség jó, látszik, ahogy a fakanálról lefolyik, de a csomók is látszanak…)

 

Ha már majdnem jó, akkor külső segítséget kérek: vagy keverni, vagy a robotgépet, és teljesen simára kikeverem a palacsintatésztát.

Nem szabad hagyni, hogy csomók maradjanak benne, és nagyon utálom, ha a megsült palacsintában ilyen lisztcsomóra harapok…

 

 

Ilyen, ha teljesen csomómentes!

 

Ekkor teszem pihenőbe: és fél órát legalább állni hagyom. Hidrofilizálom, de a lényeg, hogy utána jobban csúsznak a tésztában a lisztszemcsék egymáson, vagyis könnyebb vékonyabb palacsintát sütni.

Sütés előtt 1-2 ek olajat keverek el a tésztában, ellenőrzöm, kell-e bele szódavíz.

 

A sütőt egyszer olajozom ki – de ecsettel, leheletvékonyan, ha több, csak kifröcsög, és higgyétek el nekem – tapasztalatból mondom-, meg is gyulladhat!!

Sütéskor az egy adag függ a mérőkanáltól, a palacsintatészta állagától is, ezt egy-két palacsinta megsütésével lehet a legjobban bekalibrálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr724646761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása