Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.11. 21:17 mijemaja

Édes nudlija sósan

Címkék: tojás krumpli egytálétel főétel liszt #összes Édestől Aszódról

e01.JPG

e02.JPGTulajdonképpen a szilvás gombóc tésztája kell hozzá, ami önmagában nem is édes:

- megfőzök pár szem krumplit héjában, enyhén sós vízben,

- azon forrón meghámozom, és nagyon alaposan összetöröm (legjobb a régi krumplinyomó), majd megvárom, míg langyosra hűl.

- Akkor a közepébe ütök egy tojást, pici sót teszek hozzá, alaposan elkeverem,

- Rászitálok lisztet, - kifejezetten réteslisztet! és addig keverem, amíg érzem, hogy már nem vesz fel többet. (Ez fél kg krumplihoz 10 erős ek liszt szokott lenni.)

- Megjegyzem, előfordul, hogy marad krumplipüré – ilyenkor abból is készíthetek, kifejezetten sós fogyasztási céllal nudlit, abban még vaj is van, csak tojás és liszt kell hozzá. 

e03.JPGA nudlihoz ezt a tésztát lisztes deszkán kisodrom határozottan belisztezett sodrófával. (Nagyon tud ám ragadni!)  Fontos: gyorsan kell dolgozni vele, a krumpli hajlamos aztán ragadni, gancásodni!!!

 

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom ki a lisztes deszkán. Éles késsel centis csíkokat vágok belőle.

A kis csíkokat felsodrom hengerformára.

Ezeket a hengereket a deszkán késsel 3-4 centis darabokra vágom fel,  s ha van türelmem, azokat is gömbölyítem.

Még egyszer elmondom, mert tényleg fontos: Gyorsan kell dolgozni vele, mert idővel valahogy lágyul a tészta, több liszt kell hozzá, hogy ne ragadjon, attól meg keményedik.

 

e04.JPGA kifőzéshez belesöpröm a nudlikat a deszkáról a merőkanálba, abból öntöm bele a zubogó, bő, és enyhén sós vízbe. Elkeverem fakanállal, nehogy leragadjanak a fazék aljára.

Nagyon hamar kifő, és nem kell rá több percet várni, ahogy feljön a víz tetejére, mint a gombócnál.

Akkor még rászámolok egy percet, és merőkanállal kiszedem, lecsöpögtetem őket.

 

Vagy egyből a kész mártásba keverem, vagy ha nem azonnal esszük, akkor egy fém tálkába (zománcos vajlingba, pocelán tálba, hőálló üveg tálba, szóval olyanba, ami semleges és bírja a meleget) olajat teszek 1-2 ek-nyit, és abba szedem ki a nudlit. Elkeverem, ne ragadjanak majd később össze. Lemosni csak a végét szoktam, az utolja már nagyon ragad.

Ne feledjétek, ha kész a mártása, sokkal finomabb a nudli, ha egyből abba szedem!!

Nudli hagymásan vagy paprikásan netán szegényespörkölttel igazi tótos parasztétel

A paprikás nudli. Ez a legegyszerűbb étel, alig kell hozzá valami. A’szem, ezért is ettük sokszor gyermekkoromban…

Édes kevés forró zsírba (ha lehet, szalonnazsírba, vagy igazi kockázott szalonna pörcös, kiolvasztott zsírjába) kevert egy ek őrölt piros paprikát.

Elkeverte, had oldódjon fel, s jöhetett bele a nudli. Ez tehát a simán paprikás nudli.

hagymás nudli annyival több, hogy nevéhez illően és aromáját tekintve igen bölcsen a szegény emberek a zsíron aprózott hagymát pirítottak, és azt vagy megpaprikázták, vagy nem, de abba szedték a nudlit.

Ha a paprikás-hagymás zsír volt a szaft, akkor az volt a nudli szegény ember pörköltjével, nyáron ez a „pörkölt néha egy kis paradicsommal, paprikával összefőzve, igazán finom szaftot adott, s az fogadta aztán a nudlikat – finom volt ám az!!

S ha végképp nem volt semmi, akkor a zsíron pirított, előtte lisztbe forgatott barna hagymakarikákba forgatta be Édes a nudlit. Finom hagymás volt a zsírja, roppant a hagyma, az egész nagyon jó volt, pláne savanyúval, salátával.

Nudli paradicsomos mártással:

Egy hagymát nagyon apróra vágok, egy ek olíva olajat forrósítok, ráteszem és megdinsztelem.

Paradicsomot teszek rá: vagy pürét, vagy nagyon apróra vágott paradicsomot. Sózom, borsozom, aprózott bazsalikommal ízesítem.

Ha a paradicsom nem elég lédús, kevés vizet aláöntök. Jól össze kell forralnom, hosszan, nagyon kis tűzön.

Sűrűnek, tapadósnak kell lennie, hogy jól bevonja a nudlikat!

Ha egy kevés juhtúrót – vagy egy kis reszelt sajtot ! – beleforgatok a végén, csak finomabb lesz tőle a nudli.

 

Kurkumás sajtos mártással (felső jobb oldali kép)

Vajat olvasztok, megszórom reszelt sajtokkal (minél többféle a sajt, annál finomabb a mártás!).

Sózom, borsozom, reszelt szerecsendiót és egy ek kurkumát, valamint 1 ek dijoni magocskás mustárt is belekeverek.

Ha megolvad, lazíthatom tejszínnel.

Jöhet bele a nudli és azon melegében a legfinomabb!

 

A naudli szaftos húsok kiváló körete

e05.JPGÉrdemes zöldfűszerbe forgatni, pl. aprózott petrezselyemzöldbe – az igen látványos a tányéron!!

Az is mutatós, ha egy vékony citromkarikát petrezselymezek zöldrcirmosra, azt teszem a nudli mellé – pikáns egy kis citrommal ráfacsarva, és igen jól néz ki tálaláskor!

 

A képen grúz marhapörkölttel és félbevágott, serpenyőben sütött paradicsommal tálaltam. A citromot a paradicsom kapta – agy egyből megvolt a savanyúság is a tányéron, tudjátok, apátok ezt mennyire igényli…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr834643214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása