Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.12. 23:55 mijemaja

Édes tejes gyümölcslevesei, meggyleves vörösborral vagy anélkül

Címkék: alma körte meggy leves gyümölcsleves előétel #összes Édestől Aszódról

meggyleves1.JPG

Édesgyümilevese.JPGÉdes mindig igyekezett gyorsan elkészülni a kajával, így ne várjátok, hogy lucullusi gyümölcslevesei voltak. Apátok ráadásul nem is szereti a tejes sűrítésű leveseket, így aztán ezeket ritkán készítem.

Most itt van az Édes féle meggyleves, de keresztapátokkal esszük, mert nektek is jobban ízlik az összeturmixolt nyers gyümölcsből készült gyümölcskrémleves.

Hozzáteszem, Fannival már hárman esszük az utóbbi időben, érdemes elkészíteni a  nyári melegben különödsen jólesuk!!

Édes azt tartotta, a több íz gazdagabbá teszi a levest, ezért az éppen termő gyümölcsökből többfélét is előkészített: megtisztította és feldarabolta őket:

-  almát, körtét félbevágott, magházukat kiszedte, karikázta vagy kockázat őket. Ha a héjuk túl vastag volt, akkor meg is hámozta előtte.

-  Birset szintén félbevágta, kemény közepét az utolsó szilánkjáig kivágta (az megfőve sem lett puha), darabolta.

-  Barackoknál, meggynél, cseresznyénél magozott,

-  Barackokat felezte, aztán tovább aprította (azt hiszem túllihegtem az előkészítés leírását).

Vízbe citromlevet tett, a kinyomott citromot is belevágta 1-2 darabban, szegfűszeg, fahéjdarabkák, néha bors, borókabogyó, szegfűbors is mentek még bele, kevés mézzel vagy cukorral édesítette, és belerakta a gyümölcsöket, kicsivel több vízben, mint ami ellepi.

Kicsi tűzön puhára párolta őket.

Amikor már majdnem puha volt, de még roppant, akkor besűrítette kevés tejben elkevert liszttel, de azt előtte a leves főzővizével kanalanként (!) legalább a duplájára hígította, jól elkeverve az egészet. Ilyenkor megvárta, míg felforrt, adott neki egy percet, elzárta a gázt, lefedte, és hagyta még pihenni.

Az édességét a legvégén még melegen, - de nem tűzforrón- állította be.

Ezt a levest ettük langyosan és hidegen is.

Ilyen levesek voltak:

-          alma és körte, ugyanez birssel, vagy mint a képen, őszibarackkal FEHÉR LEVESKÉNT

-          meggy vagy meggybefőtt almával, körtével, esetleg őszibarackkal (mint a képen),

-          szilva almával, stb. ezek PIROS LEVESKÉNT

Amit Édes nagyon szeretett, az a színek együttese volt: imádta a fehér gyümölcsökhöz a pirosakat keverni. (Ezt én is betartom, a képen is láthatjátok, fehér körtével készítettem el a piros meggyet.)

 

Édes piros vagy vegyes piros gyümölcslevese vörös borral

édesmeggylevese.JPGHa volt otthon vörös bor, Édes a piros gyümölcsöt is tartalmazó gyümölcsleves készítésekor 1 rész bor:2-3 rész víz arányban boros vizet használt a gyümölcsleveshez.

Ezzel öntötte fel a gyümölcsöket, főzte őket puhára, és aztán nagyon óvatosan habarta be a levest, mert a savas bortól még könnyebben összeugorhatott a tej.

Szóval a tejes lisztes habarás előzetes hígítása ennél a levesnél volt a legfontosabb sűrítés előtt, mert ha elmaradt, akkor úgy összeugrott a levesben a tej/ünnepnapon tejszín, mintha pókhálót tettünk volna bele.

A vörösborhoz viszont illik a szerecsendió vagy a gyömbér is, ha így készítitek, meglátjátok, milyen finom lesz a leves!

 

Édes gyümölcskrémlevese

Elkészült a gyümölcsleves, amit Édes a normál, még roppanós gyümölcsökkel teli levesnél tovább főzte, teljesen puhára. Aztán össze kellett törnünk, és átnyomkodni a krumplinyomón, hogy sima legyen.

Jóval később került az NDK gyártmányú, levehető tetejű (stb) konyhai szuperrobotgép a házhoz egy testvéri műszergyári NDK kirándulás hozományaként, attól kezdve turmixoltunk, ami sokat segített a munkában.

Turmixolás előtt persze kiszedtük a fűszereket, a citromhéjat, aztán az összeturmixolt  levest többféleképpen kezeltük:

a.)    Hidegen, krémlevesként, pl. cukros tojásfehérjehab galuskával ettük, (tudjátok, felverni habbá a tojásfehérjét, a vége felé cukrozni, aztán belefőzni vagy a levesbe, vagy forró cukros vízbe, félretenni egy tálba, nehogy összetörjön, és úgy óvatosan rákanalazni a gyümölcsleves tetejére.

b.)    Hidegen, kevés gyümölccsel díszítve, vagy édes morzsával megszórva, ne adj’ Isten, tejszínhab díszítéssel ettük.

c.)    A salzburgi galuskához hasonló túrógaluskát is főzött Édes úgy, hogy ezt tette a gyümölcsleveshez levesbetét gyanánt. Tessék csak elképzelni/elkészíteni: piros eperkrém leves, benne az édes fehér túrógaluskák, megszórva egy kis frissen letépett, aprózott mentával…

Befőttből készült meggyleves hozzávalói:

-          egy 7,5 dl-es meggybefőtt, levével együtt

-          2-3 körte

-          1 dl tej, 1 lapos ek rétesliszt

-          Egy citrom, pár szegfűszeg, szegfűbors

-          Esetleg cukor vagy méz, ha nem elég édes

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr934650943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása