Sokféleképpen készítek szikvakrémlevest, most leírok egy finom változatot, had gyakoroljátok azt is.
Hozzávalók:
- ½ kg ringlószilva (érett, kék, húsos, finom)
- 3-4 ek cukor
- 1-1 kk fahéj, szegfűszeg
- 1-2 ek rum vagy szilvapálinka
- 1-
Az erős fél kilónyi szilvát felezem, magozom, megszórom 1 ek cukorral, meglocsolom 1-2 ek rummal vagy jóféle szilvapálinkával.
1-2 ek cukrot nagy tűznél, kevergetve karamellizálok egy széles lábasban.
Amikor folyik már, akkor abba a világosbarna cukorba beleöntöm a pityókás szilvát. - Fröcskölhet, prüszkölhet a karamell, ne ijedjetek meg, attól sem, hogy megdermed, mert csak kevergessétek nyugodtan, felolvad a következő percekben.
A pálinka alkoholtartalma elpárolog, csak a pikáns jó íz emlékeztet majd rá.
Ekkor megszórom 1 lapos kk fahéjjal, még laposabb kk szegfűszeggel.
Elkeverem, és felöntöm kb. 1-1 ½ dl vízzel vagy almalével, fekete ribizlilével (szóval egy kis folyadékkal).
Felforralom, és el is zárom alatta a meleget.
Lehűtöm, langyosan összeturmixolom. Ekkor – vagy fogyasztás előtt- facsarom bele ½ citrom levét.
Hidegen tálalom, és ti igen szeretitek!! Meg is érdemli, mert nagyon finom, nem is lesz belőle sok, ez csak 4-5 csészényi finomság. Csak annyit róla, hogy ezt még a vendégek elől is eldugnátok…