Még veszprémi diák koromban találkoztam Balatonfüreden a Csáky rostélyossal. (Már akkor is szerettem enni…) Most a város honlapjáról vettem le a talán eredeti receptet:
„A Balaton egyik neves étele a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden „született meg” a XX. Század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának a csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás szaftban szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország „jobb” vendéglőinek az étlapjára is felkerült.
Másutt azt olvastam, nem is ő, hanem egyik tanítványa kreálta a mester tiszteletére. Tudom, nem mindegy, de a lényeg a finom töltött rostélyos!
Hozzávalók:
Rostélyos: csont nélkül (mert göngyölni kell)
Diónyi zsír,
pár szelet szalonna,
egy jó nagy hagyma
Húsos zöldpaprika (egy húshoz fél paprika, egy paradicsom kell kb.)
Érett édes paradicsom
Őrölt piros paprika
1-
1 ek liszt
egy tojás (én inkább fejenként egyet adok hozzá)
Fűszerek: só, bors
Elkészítésének leírása:
„A húst fölszeletelem, és jól kikloffolom. A szalonnát kockára vágom és a zsírjában, egyharmad fej vöröshagymát üvegesre pirítok.
Hozzáadom a felszeletelt zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a fűszerpaprikát. Megsózom és egy egész felvert tojást öntök bele. Tűzön addig kevergetem, amíg meg nem kocsonyásodik.
A húst megsózom, rákenem a lecsós tojást, és szorosan felcsavarom, alufóliába csomagolom, kevés zsírban elősütöm.
Zsíron a maradék finomra vágott hagymát aranysárgára pirítom, feloldom benne a fűszerpaprikát, és kevés vízzel felengedem. Beleteszem a fóliából kibontott rostélyosokat, megsózom és fedő alatt puhára, párolom. Amikor kész, kiveszem és a levét simára kevert tejfölös liszttel, besűrítem. Jól felforralom és átszűröm.
Ferdén szeletelem, leöntöm mártással, díszítem paprikával és galuskát adok mellé.”
Ennyi a recept. Én a töltött húst csak összekötöztem. Nem liszteztem, épp csak átforgattam a zsiradékon.
Aztán a visszamaradt zsíron megpirítottam a hagymát, megpaprikáztam, és beletettem az összekötözött húst.
Sóztam, borsoztam, felöntöttem egy kis vízzel, mellé tettem egy kis paprikát, egy ek paradicsompürét, és lefedve puhára pároltam.
A húst kivettem, és a levét beforraltam – tudom, ez így még nem Csáky, de nagyon finom volt! Azzal válik teljesen Csáky-rostélyossá, ha a levét tejfölös habarással beforralom, úgy tálalom.
Nagyon jó friss főtt krumplival, tésztával, nokedlivel, netán vajas haluskával.
Az utolsó képen a Múzeum Kávéházban kínált, magyar szürkemarhából készült, és igen szépen tálalt, finom Csáky rostélyost mutatom be nektek.