Azt mondta a fűszerárus Kairóban, (le is írta erre a papírra), hogy ez „falafel special spices”, vagyis ez a speciális falafel fűszer. Látjátok ezen a felső képen? - Kicsinyke rózsabors és sok koriandermag, vagyis „felfel ahmar” és „kozbara nashfa”
Sehol nem láttam benne az édesköményt, úgy hogy ez az egyiptomi kereskedő csak a szükséges, de nem az elégséges fűszert rakta bele a tasakba.
Akkor jöjjenek a falafelhez való fűszerkeverékhez valók, ahogyan én készítem, kb. egyenlő arányban:
koriandermag
bors
római kömény
fokhagyma (azt frissen adom hozzá!)
kell hagyma is, de azt is csak frissen adom, nem használok sem fokhagymaport, sem hagymaport hozzá
opcionálisan jó bele valami csípős, pl. cayanne bors vagy chili paprika pehely. Ha frissen készítem, akkor nagyon jó bármilyen csípős paprika összeaprítva, belekeverve!!!
A képeken a porcelán mozsárkában chilis, az üvegtálkán chili nélküli a falafel keverék, vagyis a koriander, bors és római kömény őrölt elegye.
Ez a fűszermix - vagyis aroma-együttes nemcsak falafel készítéséhez jó, érdemes sült húsokhoz, halakhoz, pirított/grillezett zöldségekhez, zöldséglevesekhez is használnotok, a pörköltekbe szinte Mexikót csempészitek be vele...